Naleśniki z białym serem i tartym jabłkiem

Oto druga wersja moich dzisiejszych naleśnikowych szaleństw.
Jabłka miałam deserowe, więc skropiłam je nieco sokiem z cytryny, co powinno zapobiec ich ściemnieniu i troszkę zaostrzyć smak. Ponadto dodałam do smaku troszkę cynamonu.
naleśniki z serem i jabłkami

Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Ser

1/2 kg sera półtłustego /u mnie 2 kostki sera „klinek” z Biedronki/
4 łyżki cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
2-3 jabłka /w zależności jak duże/
cynamon do smaku
1-2 łyżki śmietany 12% /jogurtu/
naleśniki z serem i jabłkami

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Ser rozdrobnić za pomocą widelca, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Nakładać na naleśniki, składać np. w chusteczkę, następnie odsmażyć i posypać cukrem pudrem.
naleśniki z serem i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*