Kotlety mielone z ryżem

Uwielbiam dania proste, a jeszcze jeśli są to 2 dania w 1 to już pełnia szczęścia.
Na blogu są już Kotlety mielone z ziemniakami czyli 2 w 1, też pyszne, a teraz proponuję kotlety z ryżem – tylko dorobić surówkę i już można się zajadać. A jakież to wspaniałe rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą jeść ziemniaków…
Ja dziś zajadałam się z szybką surówką
Sałatkowy mix z sokiem pigwowym.

kotlety mielone z ryżem

Składniki

ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
1 woreczek ryżu – ugotowanego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku /może być granulowany lub w kostce/
1 łyżka kaszy manny /bułki tartej/
2 łyżki śmietany
1 jajko
pół papryki żółtej lub czerwonej /nie jest obowiązkowa/
natka pietruszki
sól, pieprz czarny, kminek, majeranek

bułka tarta
olej + łyżka masła do smażenia
kotlety mielone z ryżem

Wykonanie

Mięso zmielić, cebulę bardzo drobno posiekać.
Paprykę pokroić w kostkę, natkę również posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu, układając na chwilę na papierowym ręczniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*