Jaskółcze gniazda

A to tak, żeby mielone nie były nudne, a może lepiej powiedzieć, żeby się nie znudziły.
No… i jest coś innego, a do tego efektownego i smacznego.
 jaskółcze-gniazda

Składniki

ok. 0,5 kg  mięsa wieprzowego /łopatka, karkówka, od szynki/
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 namoczona bułka /kajzerka/
1 szklanka mleka/bulionu – do namoczenia bułki
1 jajko
zielenina do wyboru – cebulka, koperek, natka
sól, pieprz

5 jaj na twardo

Wykonanie

Mięso, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę.

Ugotowane i obrane jajka obtoczyć w mące i okleić równomiernie masą mięsną. Smażyć ze wszystkich stron na rumiano /można dodatkowo dopiec na płytce położonej na małym ogniu, bądź też włożyć na chwilę do piekarnika/.
Podawać przekrojone na pół, ułożone np. na liściach sałaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*