Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Na blogu jest już wiele przepisów na faszerowaną cukinię, a farsze są też przeróżne. Zorientowałam się jednak, że brak jest dotąd przepisu podstawowego, czyli farszu z samego mięsa. A przecież ten farsz jest podstawowym, bazowym do tworzenia nowych,  równie smacznych kombinacji.
cukinia faszerowana mielonym

Składniki

2 średnie młode cukinie

farsz

0,4-0,5 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
drobno pokrojone, wydrążone środki z cukinii
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, kminek mielony,
przyprawa do kebabu
szczypiorek i natka pietruszki

ser żółty
cukinia faszerowana mielonym

Wykonanie

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wydrążyć środek. Łódeczki z cukinii włożyć na gotującą, osoloną lekko wodę na kilka minut /ok. 3-4 min/, szybciej się później zapieką. Ostudzić.

Mięso zmielić /używam łopatki wieprzowej/ razem z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Wydrążone środki pokroić drobno, dodać do mięsa i smażyć razem do całkowitego odparowania wytworzonego płynu.  Dodać pozostałe składniki /przyprawy/ i wymieszać.

Napełnić farszem połówki cukinii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i zapiekać  w temp. 150-160 st.C termoobieg lub 170-180 st. C bez termoobiegu przez ok.30 min. Pod koniec wyjąć na chwilkę, posypać startym żółtym serem i jeszcze zapiec, aby ser się rozpuścił /10 min./.
cukinia faszerowana mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*