Cukinia a’la schabowe

Bardzo smaczne „kotleciki”, mogą stanowić samodzielne danie np. na kolację, ale mogą też być dodatkiem do obiadu np. do prawdziwego schaboszczaka. Bardzo lubię cukinię podaną w tej formie, w towarzystwie sałatki z czerwonych pomidorów i cebuli, z dodatkiem cebuli zielonej. Smacznie, zdrowo, kolorowo…
Dziś przygotowałam z dodatkiem pomidorów z żółtym serem.
kotlety z cukinii

Składniki

2 cukinie /młode, bez dużych pestek/
1 jajko
bułka tarta, mąka pszenna
sól, pieprz
cukinia a'la schabowy

Wykonanie

Cukinię umyć, większe egzemplarze, które mogą już mieć twardą skórkę obrać, mniejsze pozostawić bez obierania, pokroić w plastry grubości ok. 1-1,5 cm, sparzyć kilka minut wrzątkiem, odcedzić, lekko posolić z obu stron, odstawić na ok. godzinę.
Jajko rozmieszać z dodatkiem 2 łyżek wody, dodać pieprz.. Do bułki tartej dodać 1-2 łyżki mąki pszennej, wymieszać.
Krążki cukinii panierować w bułce, potem w jajku, znowu w bułce i smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku i … zajadać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*