Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 3 godzinne

Druga możliwość łatwego przygotowania ciasta drożdżowego, bez konieczności wyrabiania tak długo, aż będzie odchodzić od ręki… To mnie zawsze zniechęcało, stąd też  ciasto drożdżowe rzadko gościło u mnie.
Ale teraz… teraz to się zmieniło! Ba, nawet moja przyjaciółka, wielka miłośniczka i specjalistka od ciast drożdżowych przygotowywanych tradycyjnie, kiedy poczęstowałam ją babką z tego przepisu, natychmiast poprosiła o przepis i … już nie traci resztek energii na miętoszenie /czytaj wyrabianie/ drożdżowego.
drożdżówka 3 godz.  tu na dużej blasze ze śliwkami

Składniki

10 dkg drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1-1,5 szklanki cukru
5 jaj
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki

Wykonanie

Do garnka wkładamy w podanej kolejności następujące składniki /jedne na drugie/:*)
1. 10 dkg rozkruszonych drożdży
2. 1 szklanka ciepłego mleka
3. 1,5 szklanki cukru
4. 5 jaj całych, roztrzepanych trochę
5. 1 szklanka oleju /3/4 szkl. też wystarczy/
6. 5 szklanek mąki /przesianej/

Przykryć i odstawić na 1,5 – 3 godz. /nie ma przeszkód by zostawić na całą noc/. Po upływie tego czasu zamieszać całość ręką i włożyć do formy.
Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika, teraz włączyć grzanie – termoobieg temp. 160 st. bez termoobiegu 180 st.C i piec około 35-45 min. licząc czas od momentu nagrzania piekarnika /blaszka 24×36 cm/
drożdżówka 3 godz. ze śliwkami ze słoika

Lubię tą drożdżówkę z kruszonką.

Kruszonka
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
Roztopić masło i wmieszać resztę składników lub wymieszać mąkę i cukier puder z masłem nie roztopionym /miękkim/ – zrobić to dość niedbale, tak aby tylko składniki nieco się połączyły i powstała kruszonka.

Można też zrobić coś na kształt drożdżówek.
Dużą blaszkę /tą z piekarnika/ lekko posmarować olejem, łyżką wygarnąć ciasto z miski, posypać owocami np. jagodami, albo dać kawałki jabłka, na to kruszonka – posypać na owoce, włożyć do nagrzanego piekarnika i po ok 15 minutach mamy już gotową drożdżówkę.

*) można też drożdże rozpuścić w mleku, połączyć w głębokiej misce z pozostałymi składnikami, z wyjątkiem mąki – wymieszać przy użyciu trzepaczki, a mąką zasypać mieszankę – mąkę dać na wierzch, deliatnie, nic nie mieszając!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*