Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 7-godzinne

Szybkie w realizacji, ale na konsumpcję trzeba trochę poczekać… ale można go zrobić rano, a w porze obiadowej upiec i już mamy deser… albo zrobić wieczorem, a rano tylko siup! do piekarnika i już mamy ciasto… można zrobić je z bakaliami /oprószyć mąką/ albo też wyłożyć na wierzch sezonowe owoce, albo mrożone…

/blaszka 24×36 cm/.

Składniki

1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
3/4 kostki masła
3 jajka
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
cukier waniliowy lub aromat
opcjonalnie bakalie lub owoce

Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać rozkłócone jajka, masło rozpuszczone w letnim mleku, pozostałe składniki i wszystko wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem  i wysypanej tartą bułką /lub wyłożonej papierem do pieczenia/.
Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 7 godz.
Ciasto wkładać do zimnego piekarnika, dopiero teraz nastawić temperaturę na 160 st.C + termoobieg lub bez termoobiegu temp. 180 st. C. Piec ok. 35-45 min..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*