Ciasteczka kefirowe z cukrem

Zanim wypieki ciast i ciasteczek zawładną nasze piekarniki może takie ciasteczka? na kefirze, mało kaloryczne, szybkie do zrobienia, dobre do chrupania przy filiżance kawy lub herbaty.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko wielkości „L”
2/3 szklanki kefiru naturalnego
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo

cukier (ok. 4-5 łyżek) na wierzch ciastek – u mnie drobny cukier

Wykonanie

Do misy miksera wsypać mąkę, dodać cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia, jajko, kefir, olej, sól i zagnieść jednolite ciasto (mikserem przy użyciu haka lub ręcznie) – ciasto będzie trochę klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę zagnieść podsypując mąką tylko tyle, ile potrzeba, żeby ciasto się nie kleiło.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i wykrawać ciasteczka – można użyć szklanki, którą wycinać księżyce.
Cukier wsypać do miseczki. Wykrojone ciasteczka przekładać do miseczki z cukrem, lekko dociskać, a następnie układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (cukrem do góry).

Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 st.C (środkowy poziom, grzanie góra-dół) i piec 8-10 min.
Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*