Chleb domowy 3-krotnie wyrastany

Chleb, upieczenie którego jest chyba najłatwiejsze na świecie. Nie trzeba wyrabiać, wystarczy tylko dać mu 3 razy wyrosnąć… dobre prawda? ale uwaga – trzeba czuwać nad tym wyrastaniem, bo u mnie za pierwszym razem poszło tak szybko, że… część ciasta „wyskoczyła” z misy na blat szafki.
chleb 3 razy wyrastany

Składniki /3 foremki 11×23 cm/

1 kg mąki pszennej tortowej
1 l dobrze ciepłej wody
10 dag drożdży świeżych
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
2 łyżki ziaren lnu /u mnie kminku/
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki słonecznika
chleb 3 razy wyrastany (2)

Wykonanie

Do dużej miski wlać wodę, w kruszyć drożdże, wsypać cukier i sól oraz ziarna, przemieszać. Następnie wsypać mąkę i wszystko razem wymieszać. Pozostawić do 3-krotnego wyrośnięcia, po każdym przemieszać.
Blaszki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto w równych porcjach, wyrównać wierzch /można posypać z wierzchu kminkiem, słonecznikiem lub czarnuszką, u mnie makiem/, zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. i wstawić wyrośnięte ciasto na 15 min. po tym czasie zmniejszyć temp. piekarnika do 170 st i piec jeszcze ok. 1 godz.
Po upieczeniu wyciągnąć chleby z blaszek i zostawić do całkowitego wystudzenia.
źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*