Chałwowiec

Ciasto znakomite, ale dość słodkie, a więc głównie łasuchy będą z niego zadowolone, ale i ci, którzy kalorii liczyć nie muszą, a do kawki to i owszem, czymś nawet bardzo słodkim nie pogardzą.

Biszkopt jasny

3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 budyń /po 40g/ śmietankowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny

3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej uzupełnionej 2 łyżkami kakao
1 budyń /po 40g/ czekoladowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

1 duży budyń /na 3/4 l mleka/ – jasny
1 całe jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru

2 kostki masła
30 dkg chałwy orzechowej
1 gorzka czekolada
1 łyżka kakao

30 dkg bezów

Wykonanie

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić. Dodać żółtka do białek i wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.
Piec ok. 30 min. w temp. 160-170 st.C.
Analogicznie wykonać biszkopt ciemny. Przed przełożeniem placki nasączyć.

1/2 l mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku /1/4 l/ rozmieszać jajko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Połączyć i ugotować budyń. Ostudzić.
Utrzeć masło na puch, dodając sukcesywnie po łyżce zimnego budyniu utrzeć masę. Dodać do masy chałwę, połączyć.
Czekoladę i kakao rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Masę podzielić na 2 części, dodając do jednej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z kakao.

Przełożenie
biszkopt ciemny – masa chałwowa – bezy – masa chałwowa z czekoladą – biszkopt jasny – polewa czekoladowa /z gorzkiej czekolady/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*