Bitki wieprzowe ze śliwkami

To danie gościło na moim stole już wiele razy, a dotąd nie ma go jeszcze na blogu. Już się poprawiam, bo warto je zrobić. Ja właśnie zrobiłam ponownie i nawet udało mi się zrobić fotkę, zatem mogę wstawić i przepis /jak już wspominałam, teraz zamieszczam tylko przepisy razem ze zdjęciem/.
bitki wieprzowe w sosie śliwkowym

Składniki

1 kg schabu /karkówki/
2-3 cebule
20 dag suszonych śliwek lub po 10 dkg śliwek i moreli
słodka papryka w proszku
pieprz
sól
mąka
tłuszcz do smażenia
bitki wieprzowe w sosie śliwkowym

Wykonanie

Śliwki /i morele/ namoczyć w szklance przegotowanej wody.
Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso obtaczać w mące i obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć cebulę. Połowę cebuli rozłożyć na dnie naczynia, na niej rozłożyć mięso, przykryć resztą cebuli. Dodać śliwki razem z wodą, w której się moczyły, przyprawić papryką. Dusić ok. 25-30 minut.
Kiedy mięso gotowe, można je delikatnie wyjąć razem ze śliwkami /i morelami/, a sos zmiksować, po czym znowu połączyć go z mięsem i owocami /ja tak robię, bo lubię sosy gładkie, aksamitne, ale nie jest to konieczne/.
bitki wieprzowe w sosie śliwkowym
a przepis pochodzi od wipat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*