Bitki schabowe w sosie własnym

Zdziwiłam się, kiedy przygotowując to danie chciałam zerknąć na nie na swoim blogu i okazała się, że w zbiorze przepisów go nie ma. Jakże to?
Od razu przypomniała mi się moja koleżanka z pracy, mieszkająca zresztą dwie klatki ode mnie, która zawsze bardzo dbała o zdrowe odżywianie, a co za tym idzie jakieś ciężkie potrawy, a do tego jeszcze smażone, w jej jadłospisie nie istniały. Kiedyś wpadłam do niej w czasie, kiedy właśnie przygotowywała sobie jedzonko… a był to właśnie schab w sosie własnym. Danie było w trakcie tworzenia, ale nieziemski zapach duszonego mięska razem z cebulką rozchodził się po całej klatce schodowej, drażniąc zapewne nozdrza sąsiadów… mnie również utkwił w pamięci do dziś.
bitki schabowe w sosie własnym

Składniki

600-700 g schabu
1 cebula
1 szklanka wody
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki – do zagęszczenia sosu
olej do smażenia

Wykonanie

Schab pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić.
Smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron, po czym przełożyć je do rondla. Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę i dodać ją do garnka z bitkami. Teraz zebrać z patelni wszystkie smaki czyli wlać ok. 0,5 szklanki wody, zagotować, zeskrobać drewnianą łopatką pozostałości i wszystko wlać do garnka. Do rondla dać kminek, pieprz do smaku, resztę wody i dusić całość na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie /ok. 1 godz./. Miękkie już bitki wyjąć na talerz, sos zblendować i zagęścić mąką, doprawić jeszcze do smaku i połączyć ponownie z bitkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*