Biszkopt z truskawkami i kwaśną śmietaną

Pyszne, lekkie, niezbyt słodkie ciasto z owocami, idealne na letnie upały i nie tylko. Można je robić również z innymi owocami, warunek – owoce powinny być miękkie np. maliny, brzoskwinie, ananas, ale ktoś robił też z wiśniami. Z reguły śmietanę mieszam dodatkowo z niewielką ilością pokrojonych owoców.
Szybko się je robi i co ważne, nie jest kosztowne. Jedyna trudność – przekroić gorący biszkopt.
Stosowanie kwaśnej śmietany do przełożenia ciasta znałam od dawna – stosowałam ten sposób przy cieście miodowym czy kakaowo-makowym ze śmietaną, jednak nigdy nie wpadłam na to, aby połączyć je z owocami, dopóki nie spotkałam tego przepisu.
biszkopt z truskawkami i kwaśną śmietaną

Składniki

4 jaja
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej /lub budyniu/
1 szklanka cukru zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 litra śmietany 18 % -gęstej i kwaskowatej
1 cukier waniliowy
truskawki do wyłożenia na ciasto
2 galaretki truskawkowe
biszkopt z truskawami

Wykonanie

Ubić mikserem białka, do sztywnych białek dodać cukier i ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać mikserem.
Do ubitej piany z cukrem i żółtkami wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i lekko, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy z odpinanym brzegiem, wysmarowanej masłem, ale nie posypanej ani bułką, ani kaszą manną, ani niczym innym. Tortownica o śrdnicy 28 cm.
Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, aż do zezłocenia się ciasta, około 30 minut /czasem dłużej/.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika gorące ciasto. Odpiąć brzeg gorącej formy, ciasta nie wyjmować. Przekroić gorące ciasto na dwie części, zdjąć górę ciasta. Dół pozostawić na blasze, teraz zapiąć brzeg formy z powrotem.
Na to gorące ciasto wyłożyć śmietanę /samą, prosto z kubka, wymieszaną jedynie z c. waniliowym, bądź też wymieszaną jeszcze z pokrojonymi owocami – ilość owoców wg uznania, ale bez przesady/, rozsmarować i nałożyć uprzednio odciętą górną warstwę ciasta, lekko docisnąć, pozostawić do ostygnięcia.
Na ostudzone ciasto wyłożyć truskawki – jedna obok drugiej. Zalać tężejącą galaretką.

1 komentarz do “Biszkopt z truskawkami i kwaśną śmietaną

  1. Sezon truskawkowy ma się chyba ku końcowi, więc zrobiłam jeszcze … podany z lodami w sam raz na taki upał… proszę się poczęstować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*