Biodrówka duszona w sosie własnym

Tym razem propozycja dania obiadowego z biodrówki… dawniej dość często ją kupowałam, ale ostatnio jakoś „nie rzucała mi się w oczy” przy zakupach… Mięso wyszło bardzo smaczne, dusiłam je wprawdzie dość długo, ale efekt końcowy zadowalający.
Mięso można przygotować w wersji podstawowej, ale można też dodać podczas  smażenia cebuli kilka pieczarek /ja tak zrobiłam, bo mi zostały z innego dania/ i też będzie pysznie.

Składniki

ok.1 kg biodrówki wieprzowej
2 cebule /może być biała i czerwona/
2-3 ząbki czosnku
1–2 liście laurowe
3–4 ziarenka ziela angielskiego
4–5 ziarenek pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
na czubek łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz, czosnek granulowany – do oprószenia mięsa
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu /polecam 2 łyżki pszennej i 1 ziemniaczanej/
olej lub smalec do smażenia
opcjonalnie – kilka pieczarek

Wykonanie

Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry grubości ok. 1-1,5 cm, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, wklepując przyprawy w mięso i odstawić na kilkanaście minut. Obsmażyć plastry mięsa z obu stron na rumiano i przełożyć do rondla.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek drobno posiekany – chwilkę smażyć, Przełożyć cebulę do rondla z mięsem.
Na patelnię wlać teraz ok. 1 szklanki wody i zagotować, aby zebrać wszystkie smaki po smażeniu mięsa i cebuli, następnie przelać zawartość do mięsa. Ewentualnie dodać jeszcze odrobinę gorącej wody, aby mięso było przykryte, dodać wszystkie przyprawy i dusić pod przykryciem na małym gazie do miękkości mięsa.
Kiedy mięso już gotowe, zagęścić sos, dodając mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi, bądź też z ulubioną kaszą i ogórkiem kiszonym /lub jakąś ostrą surówką/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*