Bananowe placuszki

Czasem ma się ochotę i na coś takiego… czy to oznacza, że człowiek dziecinnieje?
no, aż tak to nie, ale powrót do czasów dzieciństwa nigdy nie jest zły, a wręcz przyjemny… tak samo jak zjedzenie placuszków bananowych.

Składniki

1 duży lub 2 małe dojrzałe banany
2 jajka /M/
150 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu

Wykonanie

Banana rozgnieść widelcem na papkę.

Wszystkie składniki /łącznie z bananem/ włożyć do miski i zmiksować.
Odstawić na 10-15 min.

Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placuszki na wolnym ogniu z ob stron na rumiano.

Podawać np. z łyżką gęstego jogurtu i konfiturą lub miodem.

Placuszki w wykonaniu Goplany:

  1. Miałam jednego banana już nader dojrzałego.Zastanawiałam się co z nim zrobić i proszę przepis sam mi wpadł w ręce. Dziękuję Almanko. Placuszki wyszły bardzo smaczne. U mnie jako dodatek twarożek waniliowy i miód 🙂

  2. Ależ proszę, Goplano, bardzo się cieszę, że placuszki smakowały, no i banan się nie zmarnował. Jednym słowem smacznie i ekonomicznie. Zdjęcie Twoich placuszków zamieszczam oczywiście pod przepisem. Dzięki za wpis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*