Babka piwna

Ileż to lat minęło, kiedy tą babkę piekłam. Pojawiają się ciągle nowe przepisy, a stare, wypróbowane idą trochę w zapomnienie. Ja jednak od czasu do czasu wsiadam na wspomnieniowy wehikuł czasu, biorę stary zeszyt zapisywany ongiś mozolnie i udaję się w kulinarną podróż. Boże, czego tam nie ma… są różne przepisy, ale też z każdym wspomnienia… worek wspomnień.
Tak było i tym razem. Po zrobieniu żeberek w piwie zostało mi piwo… pół butelki. Ochotnika na wypicie nie było w tym momencie, więc trzeba było znaleźć inny sposób na jego zagospodarowanie /bo u mnie nic się nie może zmarnować… hihihi/. I wtedy przypomniała mi się owa babka piwna. Chwilę pokopałam w swoich zbiorach i przepis się znalazł. Więc upiekłam piękną, puchatą , wilgotną babkę, a ponieważ jest już po Wielkanocy, upiekłam ją w wąskiej foremce, bo fajnie potem kroić ją w kształtne kromeczki.

foremka 11×35 cm

Składniki

3 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru /można zmniejszyć, w zależności jak słodkie lubimy/
1 szklanka jasnego piwa
1 szklanka oleju /u mnie rzepakowy/
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
ulubiony aromat /u mnie cytrynowy/

Wykonanie

Całe jajka ubić na puch za pomocą miksera, dodajając w trakcie ubijania cukier /dodawać stopniowo/. Gdy masa stanie się już jasna i puszysta, a cukier się rozpuści, nie przerywając ubijania /ale nieco zmniejszyć obroty/ dodawać na przemian po trochę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i oleju. Gdy składniki już się ładnie połączą dodać olej i krótko wymieszać /robiłam to również mikserem/.

Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym już piekarniku na II poziomie, w temperaturze 150 st.C + termoobieg przez ok. 60 min./w przypadku braku termoobiegu ustawić temp. na 170 st.C/.
Sprawdzić patyczkiem i gdy ciasto upieczone wyjąć z piekarnika na kratkę, odczekać 10 min. i dopiero wyjąć z formy.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ja tym razem zostawiłam bez posypki… zawsze to ciut kalorii mniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*