Lubię czasem zjeść coś lekkiego i takim posiłkiem jest właśnie tarta, a jeszcze zrobiona na gotowym cieście francuskim, to już nic lepszego mi nie trzeba. Taka tarta może służyć jako podwieczorek lub po prostu przekąskę, u mnie będzie zjedzona jako danie obiadowe, bo nie lubię się obżerać. Można ją zrobić na słodko i wtedy posypać po wierzchu cukrem oraz np. płatkami migdałowymi, ale ja to pominę, bo raczej nie preferuję słodkiej tarty, skoro ma zastąpić mi obiad.
Odkroiłam też część ciasta i zrobiłam z niego kratkę, ale można upiec tartę na całym rozłożonym cieście.

Składniki
1 opakowanie mrożonego lub chłodzonego ciasta francuskiego
2 gruszki
3-4 łyżki soku z cytryny
100 g sera brie /1 krążek/
100 g mozzarelli w kulce z wody /pół kulki/
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól i pieprz
oraz opcjonalnie do posypania po wierzchu:
1 łyżka cukru
płatki migdałowe
cynamon


Wykonanie
Arkusz ciasta rozwinąć. Razem z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
Delikatnie naciąć ciasto na obwodzie /zostawić krawędź szerokości ok 2 cm/ i odwinąć brzeg. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem.
Gruszki przekroić na pół, nie obierać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
Sery również pokroić w plasterki.
Na cieście rozłożyć równomiernie oba sery, oprószyć je ziołami, solą i pieprzem, a następnie na wierzchu ułożyć plasterki gruszek
Tu ewentualnie całość posypać cukrem i płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st.C piekarnika i piec 30-35 minut.
Podawać póki gorąca, pokrojoną w kwadraty.