Szarlotka z cytrynowym lukrem

Pyszna, pełna aromatu i orzeźwienia. Tym razem upiekłam w blaszce 24×36 cm, więc zrobiłam z 1,5 porcji wszystkich składników.

forma 24×24 cm

Ciasto

350 g mąki tortowej /2 szklanki o poj. 250 ml/
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
160 g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Jabłka

1,5 kg jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe

Lukier

1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka zimnego mleka


Wykonanie

Formę o wymiarach 24x 24 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondla razem z sokiem z cytryny, cynamonem oraz łyżką masła. Dusić, aż jabłka zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek dodać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, kawałki zimnego masła oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na dno formy, wyrównać i włożyć na 30 minut do schłodzenia w lodówce. Następnie nakłuć je widelcem i podpiec przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 175 st.C.
Pozostały kawałek ciasta rozwałkować na kształt formy.

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany placek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i piec przez ok. 40-50  minut .
Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystudzenia i jeszcze dobrze ciepłe ciasto posmarować lukrem.

Cukier puder przesiać i wymieszać z mlekiem, po czym sukcesywnie dodawać po łyżce sok z cytryny i mieszać do uzyskania lekko płynnej konsystencji.
Polukrowane ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.