Dla każdego coś słodkiego… tak na szybko, bez pieczenia.
tortownica śr. 24 cm
Składniki
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 kg twarogu z wiaderka
8-10 łyżek cukru pudru
1 galaretka cytrynowa + 1,5 szklanki wody
2 kopiate łyżki żelatyny
330 ml śmietany kremówki 30%
dodatkowo
1 galaretka truskawkowa + 0,4 l gorącej wody
truskawki /500-700 g/
opcjonalnie – inne owoce do dekoracji np. banany
Wykonanie
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę i odstawić do wystudzenia.
Ser przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder i krótko zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać zimną, lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki.
W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową i odstawić do schłodzenia.
Truskawki przeznaczone na wierzch pokroić na pół i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu schłodzonego sera, po czym całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.