Sernik z truskawkami – na zimno

Dla każdego coś słodkiego… tak na szybko, bez pieczenia.

tortownica śr. 24 cm

Składniki

1 paczka okrągłych biszkoptów

1 kg twarogu z wiaderka
8-10 łyżek cukru pudru
1 galaretka cytrynowa + 1,5 szklanki wody
2 kopiate łyżki żelatyny
330 ml śmietany kremówki 30%

dodatkowo

1 galaretka truskawkowa + 0,4 l gorącej wody
truskawki /500-700 g/
opcjonalnie – inne owoce do dekoracji np. banany

Wykonanie

W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę cytrynową i żelatynę i odstawić do wystudzenia.

Ser przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder i krótko zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać zimną, lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Na biszkopty wyłożyć masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki.

W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę truskawkową i odstawić do schłodzenia.
Truskawki przeznaczone na wierzch pokroić na pół i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu schłodzonego sera, po czym całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.