Kapusta czerwona zasmażana z jabłkiem i żurawiną

Czerwoną kapustę zasmażaną już znam i robiłam, ale ta jest dodatkowo z żurawiną, którą bardzo lubię, a poza tym przygotowywana w nieco inny sposób. Kiedy napotkałam ten przepis na Swojskim jedzonku od razu mi się spodobał i musiałam wypróbować. I powiem jedno – warto było, bo kapusta wyśmienita.

Składniki

1 mała lub pół większej czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
garść suszonej żurawiny
2 goździki
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
kilka kropli oleju
sól i pieprz do smaku
ocet 10% lub jabłkowy do smaku (ok 2-3 łyżki )

Wykonanie

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut, po tym czasie odcedzamy. Odcedzoną kapustę przekładamy do garnka, dolewamy do niej 300-400 ml zimnej wody i dodajemy płaską łyżeczkę soli. przykrywamy i zagotowujemy. Jak się zagotuje to dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę i goździki. nakrywamy ponownie i gotujemy jeszcze do miękkości ok. 10-15 minut.

Na patelni podsmażamy na maśle z odrobiną oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli to dosypujemy mąkę i podsmażamy, aż nie będzie surowa – ok 1 -2 minuty. Następnie dodajemy ją do kapusty i mieszamy dokładnie, po kilku minutach zacznie się zagęszczać. Teraz musimy jeszcze doprawić octem, pieprzem i jeszcze solą – pod swój smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.