Makaron z cukinią

Nie przepadam za mięsem, szczególnie gdy jest ciepło. Wtedy lubię dania lekkie, obfitujące w mnogość warzyw i różnorodnej zieleniny. Podkreślałam już wielokrotnie, że moją ulubienicą jest cukinia. Ostatnio trochę zaniedbałam jej włączania do mojego menu, ale to z prostej przyczyny – nie uprawiam już ogródka, nie mam już własnej cukinii pod dostatkiem, ale kupuję dość często i zjadam w najprostszej postaci, bez kombinowania i wymyślania. Dziś jednak miałam ochotę na coś bardziej treściwego i zrobiłam makaron z cukinią. Danie proste, acz smaczne bardzo, trochę coś a’la łazanki z cukinią?

Składniki

400 g makaronu /dowolny, jaki lubicie/
1 średniej wielkości młoda cukinia
4 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
70 g startego sera np. parmezan
natka pietruszki
ostra mielona papryka
sól, pieprz

Wykonanie

Ugotować makaron w osolonym wrzątku i odcedzić.

Cukinię umyć, nie obierać, zetrzeć  na dużych oczkach, nadmiar soku odcisnąć.
Rozgrzać na patelni olej, dodać startą cukinię i chwilkę podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i chwilę razem jeszcze przesmażyć. Dodać połowę startego sera i posiekanej natki. Całość dokładnie wymieszać, dodać śmietankę, doprawić papryką, pieprzem i solą.

Makaron dodać do sosu i wymieszać. Na talerzu posypać dodatkowo startym serem i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.