Zupa – krem pomidorowy z mascarpone i tortellini

Taka wariacja na temat zupy pomidorowej.
Skoro często zamiast śmietaną zagęszczam sosy serkiem mascarpone i taka wersja mi bardzo odpowiada, to pomyślałam, czemuż nie można tak też zrobić z zupą. A skoro taki nietypowy dodatek zamiast śmietany, to może zamiast ryżu bądź makaronu też dodać coś innego? Padło na tortellini z serem.

I powiem, że cała ta kombinacja to był strzał w dziesiątkę.

Składniki

2,5 l rosołu lub bulionu warzywno-drobiowego
1 marchew z rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki /moja puszka miała 400 g/
500 ml przetartych pomidorów z czosnkiem – Passata w butelce /do nabycia np. w Biedronce/
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 opakowania serka mascarpone /125 g/
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
na czubek łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz, cukier – do smaku
natka pietruszki lub koperek
1 op. 250 g tortellini /u mnie z serem/

Wykonanie

Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę /najlepiej zrobić to w garnku, w którym będzie się gotować zupa/, po czym dodać rozgnieciony czosnek, suszony czosnek niedźwiedzi i bazylię oraz pomidory z puszki i razem chwilę podsmażyć. Dodać ugotowaną już w rosole marchew oraz przetarte pomidory /passatę/, zalać niewielką ilością rosołu i chwilę pogotować. Dodać serek mascarpone i całość zmiksować.
Teraz dodać resztę rosołu, doprawić do smaku przyprawami i zagotować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki/koperek.
Podawać z ugotowanymi osobno tortellini.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*