Udka kurczaka zapiekane – z majonezem i keczupem

Do zrobienia udek w tej postaci zmobilizowała mnie bratanica… podała je kiedyś, czym wzbudziła zachwyt mojej córki, że takie smaczne… zrobiłam więc i ja…
udka z majonezem i keczupem

Składniki

8 udek /lub 4 udka i 4 podudzia/
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
przyprawa do kurczaka /np. złocisty kurczak/
ziarenka smaku /vegeta/
pieprz
czosnek granulowany lub w kosteczce

4 łyżki majonezu
4 łyżki keczupu
bułka tarta

Wykonanie
udka w majonezie i keczupie    udka przed zapiekaniem

Udka umyć, osuszyć, skropić olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, a następnie natrzeć wymieszanymi razem przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki /ja odstawiam na całą noc/.
Po tym czasie blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, wysmarować olejem, a następnie ułożyć udka. Majonez wymieszać z keczupem i posmarować tym ułożone na blasze udka, a następnie obsypać je bułką tartą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika /180-200 st.C/, przykryć i piec przez 1 godz. po czym odkryć i piec jeszcze ok. 30 min. /mają się ładnie zarumienić/.

  1. Ostanio dużo czytam blogów, stron a także bywam na forum dysusyjnym gazety.pl.
    Twoja strona mnie bardzo zaciekawiła, dodałam sobie ją do ulubionych. Pozdrawiam Anita 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*