Udka duszone w sosie sojowo-miodowym

Pyszne, rumiane udka, a co ważne – nie są smażone, ani pieczone, tylko duszone /a więc zdrowsze!/, ale wyglądają jak smażone. Myślę, że na nadchodzące gorące dni lata przepis będzie jak znalazł, bo szybki do wykonania i nie trzeba grzać piekarnika, ani stać nad patelnią i smażyć.

Składniki

4 duże udka kurczaka /miałam udka, nie pałki/
1-2 łyżki masła
3 łyżki miodu płynnego /u mnie wielokwiatowy/
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1-2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

Udka umyć i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Na patelni z grubym dnem rozpuścić masło, dodać sos sojowy, doprowadzić do wrzenia. Dodać miód i sok z cytryny, wymieszać, po czym ułożyć udka /pierw skórą do patelni/, przykryć i dusić na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie, co jakiś czas je odwracając /trwa to ok. 30-40 min./. Gdy mięso będzie już odpowiednio miękkie zdjąć pokrywkę i sos trochę zredukować /odparować/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*