Szarlotka brzoskwiniowa z tortownicy

Niech nikogo nie zdziwi ta nazwa, wszak powszechnie uznaje się, że jak szarlotka, to obowiązkowo z jabłkami, ale jest inaczej. Szarlotka to zawsze ciasto kruche, ale owoce mogą już być różne. Natomiast jeśli użyjemy ciasta innego niż kruche np. biszkoptowego, to takie ciasto będzie jabłecznikiem, a nie szarlotką.
Ta prezentowana dzisiaj to już druga szarlotka brzoskwiniowa. Poprzednia Szarlotka brzoskwiniowa jest równie pyszna, aczkolwiek wykonana nieco inaczej i wg innej receptury.
szarlotka brzoskwiniowa z tortownicy1

Składniki /tortownica okrągła lub kwadratowa śr. 24 cm/

5 żółtek /M/
200 g dobrej margaryny lub masła
1 łyżka smalcu
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody

1 kg brzoskwiń
0,5 kg jabłek
szarlotka brzoskwiniowa z tortownicy3 (3)

Wykonanie

Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i krótko wyrobić ciasto /do połączenia się składników/.
Ciasto podzielić na 2 nierówne części:
2/3 ciasta wyłożyć do tortownicy – wykleić dno wyłożone papierem do pieczenia podnosząc trochę na boki, po czym nakłuć ciasto widelcem i włożyć na ok. 0,5 godz. do lodówki
1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.

Obrane jabłka oraz brzoskwinie zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać i wyłożyć na schłodzony spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto. Piec w piekarniku na poziomie grzanie góra-dół w temp. 180 st. C ok. 60 minut na II poziomie grzanie góra-dół..
Upieczone posypać cukrem pudrem.
szarlotka brzoskwiniowa z tortownicy2 (2)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*