Spis potraw

Przepisy podstawowe

Biszkopt ciemny – na blaty pod kremy, galaretki, owoce
Biszkopt jasny – na blaty pod kremy, galaretki, owoce                  
Biszkopt ciemny z 5 jaj z dodatkiem mąki ziemniaczanej
         
Biszkopt jasny z 5 jaj z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Biszkopt ciemny z 6 jaj z olejem
Biszkopt jasny z 6 jaj z olejem
Biszkopt jasny z 7 jaj z olejem
Biszkopt zawsze udany
Ciasto kruche – mój podstawowy przepis
Ciasto kruche – na mazurki
Ciasto na naleśniki – przepis podstawowy
Ciasto na pierogi
Domowy majonez na bazie śmietany
Kruszonka do ciasta
Plastyczna masa do robienia ozdób na ciasta i torty
Uniwersalny farsz pieczarkowy

 Lukry, polewy, masy – do ciast

Lukier biały
Lukier zwykły

Polewa czekoladowa – moja ulubiona
Polewa szybka z czekolady i śmietanki
Polewa czekoladowa z dodatkiem masła
Polewa czekoladowa do piernika i nie tylko
Polewa czekoladowo-wiśniowa /czeko-wiśnia/
Polewa bardzo czekoladowa z galaretką I
Polewa bardzo czekoladowa z galaretką II
Polewa czekoladowa z żelatyną
Polewa czekoladowa z żelatyną II

Krem z serkiem mascarpone
Lemon Curd – cytrynowy krem
Malinowy curd

Plastyczna masa do robienia oz+dób na ciasta i torty

Pieczywo

Bułki pszenne ekspresowe
Chleb domowy
Chleb domowy 3-krotnie wyrastany
Chleb domowy na żurku
Chleb nocny z lodówki z ziarnami lnu
Chleb pszenny z boczkiem
Chleb słonecznikowy na maślance

Ciasta i desery

Ważna uwaga!!!
Przy ciastach na bazie jogurtu, kefiru czy maślanki ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową, a miksera używać tylko do ubicia jajek, potem to już łyżka drewniana, łopatka lub…ręka.

Ciasta bezowe

Bezy, beziki
Bezy na różowo z malinami 
Bezy „Różowa pokusa”
Bezy z kremem malinowym
Bezy z kremem mascarpone i frużeliną truskawkową
Mini beziki a’la Czerwony Kapturek
Mini gniazdka bezowe z kremem stracciatella i truskawkami
Mini torciki bezowe z kremem i truskawkami
Wiosenne gniazdka bezowe z kremem mascarpone

Biała Pavlova
CZEKOLADOWA PAVLOVA z truskawkami/malinami
Jesienna Pavlova
Letnia Pavlova z czekoladowym kremem
Pavlova z „Zielonego Wzgórza”
Pavlova z kawowo-malinową nutą
Porzeczkowa Pavlova „Czarna Mamba” 
Szwarcwaldzka Pavlova
Wiosenno-letnia Pavlova z kiwi i truskawkami
Zimowa Pavlova

Tort bezowy „Basia”
Tort bezowy „Matka Polka”
Tort bezowy „Na jagody” 
Tort bezowy z brzoskwiniami

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami
Tort bezowy z kremem z Lemon Curd
Tort bezowy hiszpański
Tort dacquoise – bezowy z daktylami i orzechami
Wakacyjny torcik bezowy Julii

Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – nocne
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 3 godzinne
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – 7-godzinne
Ciasto drożdżowe od Turczynki
Ciasto drożdżowe topione w wodzie
Ciasto drożdżowe wyrabiane mikserem
Drożdżowa dalia na ostro
Drożdżowa róża z marmoladą
Drożdżowa róża z maślanym nadzieniem
Drożdżowe grzebienie z makiem
Drożdżowe koszyczki z serem i malinami
Drożdżowe przytulaski 
Drożdżowe rogaliki, warkoczyki i inne zawijasy
Drożdżówka, której się nie kroi
Drożdżówka z kruszonką – bez wyrastania
Drożdżówki na kefirze ze śliwkami
Drożdżówki-ślimaczki z serem i rabarbarem
Drożdżówki zawijane z marmoladą różaną
Drożdżówki z budyniem i malinami
Drożdżówki z makiem 
Drożdżówki z serem, malinami i kruszonką /mikser/
Drożdżówki z serem, rodzynkami i kruszonką

Drożdżówki z serem i truskawkami
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Gwiazda Betlejemska
Placek drożdżowy z porzeczkami i polewą śmietanową
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Placek drożdżowy z truskawkami
Podpłomyki /cebularze/
Rogaliki drożdżowe błyskawiczne
Rogaliki drożdżowe puchate /ze śmietaną/
Rogaliki drożdżowe super ekspresowe od Agnes
Rogaliki krucho-drożdżowe bez jaj
Rogaliki krucho-drożdżowe najpyszniejsze /z lodówki/ 
Rogaliki krucho-drożdżowe „wiosenkowe” /z lodówki/
Spiralki drożdżowe z serem
Ślimaczki drożdżowe z cynamonem /bez jajek/
Ślimaczki drożdżowe z serem
Wieniec drożdżowy z serem, malinami i jeżynami
Zakręcone bułeczki z zielonym pesto
Zroślak

Ciasta przekładane masami

Biszkopt przełożony masą rabarbarową
Biszkopt z kwaśną śmietaną, malinami i borówkami
Biszkopt z truskawkami i kwaśną śmietaną
Biszkopt z truskawkami na kremie budyniowym
Biszkopt z truskawkami na kremie z mascarpone
Cappuccino na frużelinie
Chałwowiec
Ciasto AKSAMITNA TRUSKAWKA
Ciasto ALICJA
Ciasto Bounty
Ciasto kakaowe z masą kokosową
Ciasto kakaowo-makowe ze śmietaną
Ciasto kokosowo-cytrynowe
Ciasto miodowe /rolada/ ze śmietaną
Ciasto „Pawełek”
Ciasto ZIELONE JABŁUSZKO
Ciasto z bitą śmietaną i arbuzem
Ciasto z masą kisielowo-cytrynową
Ciasto z masą kisielowo-galaretkową
Ciasto z truskawkami zatopionymi w czekoladzie z pianką toffi
Fale Dunaju
Fale Dunaju ze śliwkami
Fale Dunaju z wiśniami
Karpatka
Kora orzechowa
Kremówka
Leśny mech
Łabędzi puch
Mazurek cytrynowy  
Mazurek czekoladowy
 
Mazurek kajmakowy /na kremówce/

Mazurek kokosowy
Mazurek krówkowy
Mazurek pomarańczowy
Mazurek wiśniowo-czekoladowy
Orzechowiec z masą budyniową
Orzechowiec z masą kokosową
Pijana śliwka w czekoladzie
Pijana śliwka w masie czekoladowo-rumowej
Pijana śliwka w masie krówkowej
Pijana śliwka z masą kawową
Placek kruchy – pychotka I
Placek kruchy – pychotka II
Placek makowo-kokosowy z delicjami
Placek miodowy z masą grysikową
Placek miodowy z masą orzechową
Placek toffi z masą kokosową
Przekładaniec orzechowy
Wuzetka
Wuzetka z kremem z kwaśnej śmietany      

Torty

Lekki torcik z masą jogurtową i malinami 
Sernik kajmakowy a’la tort sernikowy
Torcik bezowy „Na jagody”
Torcik jabłkowy
Torcik serowy z brzoskwiniami z sera „wiaderkowego”
Torcik serowy z malinami 
Torcik serowy z truskawkami
Tort advocatowy
Tort ananasowy
Tort ananasowo-kokosowy
Tort bezowy „Basia”
Tort bezowy „Matka Polka” 
Tort bezowy „Na jagody” 
Tort bezowy hiszpański
Tort bezowy z brzoskwiniami
Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami
Tort bezowy z kremem z Lemon Curd
Tort biały z owocami 
Tort Brzoskwinka-Natalinka
Tort Czarnolas /Szwarcwaldzki/
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy maślankowy z pistacjowym kremem
Tort czekoladowy z czekoladowym kremem
Tort czekoladowy z masą kokosowo-orzechową o smaku toffi
Tort czekoladowy z masą śmietanowo-jogurtowo-serkową
Tort czekoladowy z wiśniami – prostokątny
Tort dacquoise – bezowy z daktylami i orzechami
Tort kajmakowy
Tort komunijny
Tort mega czekoladowy
Tort miętowy
Tort miętowy II
Tort Mojito /miętowo-limonkowy/
Tort mleczno-galaretkowy /warstwy/
Tort rafaello
Tort serowy /sernik Elżbiety – bez pieczenia
Tort stracciatella
Tort „szachownica”
Tort Szwarcwaldzki z frużeliną
Tort śmietanowo-galaretkowy /witrażyki/
Tort śmietanowo-truskawkowy
Tort truskawkowo–bananowy z kremem śmietankowo-jogurtowym
Tort truskawkowy z galaretką na specjalną okazję
Tort wiśniowy Ikar – urodzinowa niespodzianka
Tort wiśniowy z lekkim kremem budyniowym
Tort wuzetkowy jak marzenie
Tort ze śmietaną, serkiem mascarpone, malinami i borówkami
Wakacyjny torcik bezowy Julii
Wilgotny torcik czekoladowo-cukiniowy z bitą śmietaną

Ciasta wielowarstwowe /pieczone od razu/

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową
Ciasto kokosowo-śmietanowe /STYROPIAN/ w kilku odsłonach
Ciasto z agrestem pod bezowym obłokiem
Drożdżowy mazurek królewski z makiem
Drożdżowy mazurek królewski z pomarańczami
Kruche ciasto z pianą „olejową” i malinami
Makowiec krucho-drożdżowy – nie zwijany
Orzechowiec w cieście półfrancuskim
Placek makowo-kokosowy
Placek PYCHOTA
Placek TROJAK
Placek wiśniowo-brzoskwiniowo-kokosowy z galaretką
Pleśniak z czarną porzeczką skąpaną w różowej pianie
Pleśniak z rabarbarem z dodatkiem innych owoców
Porzeczkowiec – ciasto grysikowo-śmietanowe
Rzeszowiak
Sernik bez sera
Skubaniec / pleśniak
Śliwkowe z budyniem
Truskawkowe z budyniem         

Szarlotki i jabłeczniki

Biszkoptowa rolada z jabłkami
Błyskawiczny jabłecznik wg Megi
Ciasto ALICJA
Ciasto Alicja w wersjii light
Ciasto CYTRYNOWE JABŁUSZKO pod serową czapą
Ciasto POMARAŃCZOWE JABŁUSZKO
Ciasto ZIELONE JABŁUSZKO
Jabłecznik z bananami 
Jabłka pieczone w serowym cieście
Jesienny jabłecznik
Letnia szarlotka z „papierówek”
Letnia szarlotka z kratką z „papierówek” 
Niebiańska szarlotka
Szarlotka 2 w 1 – z kisielem i budyniem
Szarlotka brzoskwiniowa
Szarlotka brzoskwiniowa z tortownicy
Szarlotka Elżbiety z dodatkiem innych owoców
Szarlotka gruszkowa
Szarlotka koralowa
Szarlotka krucho-drożdżowa
Szarlotka kruszonkowa
Szarlotka – moja ulubiona
Szarlotka na różowo
Szarlotka retro
Szarlotka sypana – rewelacja
Szarlotka tatrzańska
Szarlotka warstwowa – przekładana
Szarlotka wykwintna
Szarlotka z bezą
Szarlotka z bitą śmietaną
Szarlotka z budyniem Anety
Szarlotka z budyniem moja
Szarlotka z jabłkami w bezowej otulinie
Szarlotka z migdałami
Szarlotka z musem jabłkowym, z brzoskwiniową/jabłkową wkładką i polewą śmietanową
Szarlotka z „olejową” pianą

Pozostałe ciasta z owocami

Ciasto z agrestem pod bezowym obłokiem
Ciasto budyniowe z czerwonym agrestem
Ciasto kruche z agrestem

Ciasto brzoskwiniowe na jogurcie…mieszane łyżką
Ciasto ucierane z morelami
Ciasto z morelami na zsiadłym mleku
Kruszonkowe ciasto z brzoskwiniami i śliwami

Nektarynka w serowym cieście

Ekspresowe ciasto ucierane z jabłkami
Proste ciasto z jabłkami z keksówki
Ciasto CYNAMONEK
Ciasto WIEWIÓRKA

Jagodowy jogurtowiec

Babka malinowa na kefirze
Kruche ciasto z pianą „olejową” i malinami

Porzeczkowiec – ciasto grysikowo-śmietanowe
Ciasto z czarnymi porzeczkami w bezowej otulinie
Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe z porzeczką kolorową i nie tylko
Ciasto kruche z porzeczkami zatopionymi w bezie
Placek drożdżowy z porzeczkami i polewą śmietanową
Pleśniak z czarną porzeczką skąpaną w różowej pianie

Ciasto Aniki z rabarbarem i truskawkami
Ciasto kruche z rabarbarem i brzoskwiniami      
Ciasto kruche z rabarbarem i kokosem pod bezową chmurką

Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką /z kisielem/
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem „do góry nogami”
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Placek kruszonkowy z rabarbarem /ciasto z mlekiem i margaryną/
Placek z rabarbarem w masie budyniowej 
Pleśniak z rabarbarem z dodatkiem innych owoców
Pulchne ciasto z rabarbarem p. Domogród

Śliwkowe z budyniem
Ciasto puszek z czerwonymi śliwkami
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami Pani Marszałkowej
Ciasto ze śliwkami „do góry nogami”
Ciasto ze śliwkami – ze śmietaną
Ciasto ze śliwkami – z wodą gazowaną
Ciasto na śmietanie ze śliwkami, migdałami i kruszonką
Ciasto półkruche ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Truskawkowe z budyniem
Biszkopt z truskawkami w wersji light
Ekspresowe ciasto z truskawkami
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Placek drożdżowy z truskawkami

Ciasto wiśniowe…mieszane łyżką
Ciasto maślano-jogurtowe z wiśniami – pyszne

Ciasto z owocami nr 1 – szybkie i smaczne
Ciasto z owocami ekspresowe – nr 1 bis
Ciasto ucierane z owocami – nr 2 /z dodatkiem mąki ziemniaczanej i jogurtu/
Ciasto ucierane z owocami i z kruszonką – mój nr 3
Biszkopt z owocami   
Ciasto kefirowe wieloowocowe

Ciasto z owocami /bez tłuszczu, z dodatkiem maślanki/
Ciasto z owocami ekspresowe i tanie /z olejem i mlekiem/
Ciasto z owocami /margaryna roztopiona w mleku/ 
Ciasto z owocami „na skróty” /z margaryną i śmietaną/
Ciasto z owocami i kruszonką o smaku drożdżowego /olej i maślanka/
Owocowe na śmietanie z Odessy
Czar z jesiennego sadu
„Kubeczkowe” ciasto jogurtowe z owocami
„Łyżkowe” ciasto z owocami
Tarta z owocami na kruchym cieście
Tarta z owocami sezonowymi – prościuch

Serniki

Biały sernik z brzoskwiniami
Niedzielny sernik z kaszą manną
Sero-makowiec pod kokosową pianką
Placek makowo-serowy
Prosty sernik – kremowy i aksamitny
Sernik amerykański /nowojorski/ 
Sernik babuni 
Sernik bez sera
Sernik Biały Puch
Sernik „błyskawica” z wiaderkowego sera
Sernik Bounty
Sernik czarno-biały /z Anielskiej Kuchni/
Sernik gotowany przekładany ciastem kruchym lub herbatnikami
Sernik gotowany zamknięty w jasnym biszkopcie
Sernik Iwci idealnie prosty z malaksera
Sernik kajmakowy a’la tort sernikowy
Sernik kalinowski
Sernik kartoflany
Sernik-kaszak ze śliwkami lub nektarynkami
Sernik Krakowski
Sernik lekko migdałowy z malinami
Sernik na czekoladowym spodzie z malinami – na zimno
Sernik na kruszonce wg MR
Sernik podwójnie migdałowy
Sernik Rafaello
Sernik retro po nowemu
Sernik „Rosa”
Sernik rosyjski
Sernik „Szachownica”
Sernik śmietankowy z cytrynową nutą
Sernik śmietankowy z polewą czekoladowo-wiśniową
Sernik twarogowy z owocami i galaretką – na zimno
Sernik wiedeński p. Łukasiewiczowej
Sernik wiedeński Teresy
Sernik w ciemnym cieście
Sernik w pstrokatym cieście
Sernik z ananasami
Sernik z bezą kokosową
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami i masą kokosową
Sernik z czekoladą
Sernik z jogurtu greckiego
Sernik z jogurtu greckiego z brzoskwiniami/ananasami/
Sernik z jogurtu greckiego z dodatkiem twarożku śmietankowego
Sernik z jogurtu greckiego z malinami
Sernik z kruszonką kokosową
Sernik z mlekiem w proszku
Sernik z pierniczkami w czekoladzie
Sernik z pomarańczową  nutą
Sernik z porzeczkami
Sernik z serkiem homogenizowanym
Sernik ze śmietaną Ali
Sernik z ziemniakami bez spodu
Sernik z ziemniakami na ucieranym spodzie
Sernik Żeni – z bezą
SMAKOSIOWY sernik „idealny”
Torcik serowy z borówkami
Torcik serowy z brzoskwiniami z sera „wiaderkowego”
Torcik serowy z truskawkami
Tort serowy /sernik Elżbiety – bez pieczenia

Makowce

Makowiec drożdżowy zawijany – topiony
Makowiec krucho-drożdżowy – nie zwijany
Makowiec na kruchym spodzie z konfiturą różaną
Makowiec w cieście biszkoptowym
Makowiec w kruchym cieście – zawijany
Makowiec zwijany inaczej
Placek japoński
Placek makowo-serowy
Sero-makowiec pod kokosową pianką
Placek makowy krucho-drożdżowy z masą z puszki

Ciasta i desery /bez pieczenia/

Bananowiec
Ciasto śmietanowo-truskawkawe na biszkoptach
Eton mess – deser
Kremówka – bez pieczenia
Lody domowe – przepis bazowy
Ptyś
Rafaello
Rafaello z białą czekoladą
Sernik na czekoladowym spodzie z malinami – na zimno
Sernik twarogowy na jogurcie z owocami
Sernik twarogowy z owocami i galaretką – na zimno
Torcik jabłkowy
Torcik truskawkowy 
Torcik serowy z borówkami
Torcik serowy z brzoskwiniami z sera „wiaderkowego”
Torcik serowy z malinami 
Torcik serowy z truskawkami
Tort mleczno-galaretkowy /warstwy/
Tort śmietanowo-galaretkowy /witrażyki/
Tort serowy /sernik Elżbiety – bez pieczenia

Wafle

Wafel a’la nugat od Malibu
Wafel śmietanowo-kakaowy z galaretką
Wafel z galaretką
Wafel z galaretką II
Wafel z galaretką III
Wafel z masą kakaową
Wafel z masą kakaową i mlekiem w proszku /nugat/
Wafel z masą kajmakową
Wafel z masą kajmakową i herbatnikami
Wafel z kokosem i kawą cappuccino
Wafel z masą kokosową
Wafel z masą kokosową i herbatnikami
Wafel z masą mleczną
Wafel z masą orzechową
Wafel z mlekiem skondensowanym I
Wafel z mlekiem skondensowanym II
Wafel z płatkami owsianymi
Wafel ze śmietanką do kawy

Babeczki i muffinki

Babeczki o smaku waniliowym lub czekoladowym
Kruche babeczki z kremem karmelowym
Kruche babeczki z kremem z mascarpone i lemon curd
Muffinki bananowo-czekoladowe
Muffinki czekoladowe z granatem
Muffinki jogurtowe z kawałkami czekolady
Muffinki wyborne z kawałkami czekolady
Muffinki z kremem jeżynowym

 Ciastka i ciasteczka

Amoniaczki
Ciasteczka Anety
Ciasteczka kruche bez jaj
Ciasteczka kruche z kremem lemon curd
Ciasteczka ryżowo-kokosowe
Ciasteczka serowe z dziurką
Ciasteczka w kolorowe piegi
Ciasteczka z płatków owsianych z żurawiną
Ciastka bardzo kruche czyli „Szplitry”
Ciastka foremkowe /maszynkowe/
Ciastka francuskie z serem i truskawkami
Ciastka kruche siekane inaczej
Ciastka maślano-cytrynowe
Ciastka siekane maślane – prawie francuskie
Ciastka warszawskie
Ciastka z jabłkiem wg Sweetya
Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego
Faworki Bajaderki – robione mikserem
Faworki, inaczej chrusty
Grzebienie
Grzebyczki
Kocie oczka
Kokosanki 
Kokoski
Koperty z ciasta francuskiego z makiem i wiśniami
Kruche babeczki z kremem karmelowym
Kruche babeczki z kremem z mascarpone i lemon curd
Kruche ciastka Cranberry Nel /z żurawiną/
Kruche rogaliki na śmietanie i smalcu /bez jaj/
Kruche różyczki z różaną marmoladą
Niemieckie świąteczne ciasteczka „Spitzbuben”
Niemieckie tradycyjne ciasteczka „terrassen plätzen” 
Oponki serowe
Piwoszki – ciastka z marmoladą
Rogaliki z serka waniliowego
Rożki rumowe
Róże z jabłek w cieście francuskim
Różyczki Agnieszki
Serowe całuski

Inne ciasta

Babka 3-kolorowa
Babka 4-kolorowa – tulipan
Babka jogurtowa
Babka kisielowa
Babka majonezowa
Babka malinowa na kefirze
Babka „marmurkowa”
Babka na oleju
Babka piaskowa
Babka pomarańczowa na jogurcie – wilgotna
Babka wielkanocna
Babka wykwintna i świąteczna
Ciasto bananowe
Ciasto CUDAK 
Ciasto CYNAMONEK
Ciasto Earl Grey
Ciasto jogurtowe z dżemem
Ciasto marchewkowe
Ciasto ucierane z makiem
Ciasto WIEWIÓRKA
Cytrynowiec czyli babka cytrynowa
Keks
Makowiec w cieście biszkoptowym
Marmurkowe ciasto z maślanką
Murzynek bakaliowy – z mlekiem
Murzynek cukiniowy
Murzynek kakaowy
Murzynek wspaniały bez jaj – z kefirem
Murzynek w serowe łaty
Murzynek z kokosowymi kulkami
Piernik błyskawiczny dla zapracowanych
Piernik Świąteczny Kasi
Piernik żydowski, bardzo łatwy – dojrzewający
Salceson
Szybkie ciasto kakaowe/cynamonowe
Zebra
Żołądek

Dania obiadowe

Zupy

Barszcz biały
Wywar jako baza na barszcz czerwony
Barszcz 2w1 /biało-czerwony/
Barszcz czerwony czysty
Barszcz czerwony czysty – cudowny w swej prostocie
Ekspresowy barszcz czerwony na rosole
Barszcz czerwony czysty – na podsmażonych warzywach
Barszcz czerwony czysty – na zakwasie
Barszcz czerwony kiszony
Barszcz czerwony wigilijny z uszkami, choć nie tylko – na bazie barszczu kiszonego
Barszcz letni a’la ukraiński po mojemu
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński II – bez fasoli
Barszcz wigilijny postny
Barszcz czerwony zabielany
Botwinka – barszcz czerwony z młodych buraków
Botwinka z ziemniakami
Zupa nazywana „botwinką”
Chłodnik  z botwinki
Flaczki z boczniaków
Flaczki z drobiu
Kapuśniak Lutka
Kapuśniak z młodej kapusty ze śmietaną
Kapuśniak ze słodkiej kapusty na wędzonce
Krupnik
Rosół
Zalewajka po mojemu
Zupa boczniakowa a’la flaczki
Zupa brokułowa
Zupa buraczkowa
Zupa chrzanowa
Zupa cukiniowa
Zupa cukiniowo-paprykowa z makaronem
Zupa fasolowa z łazankami
Zupa grochowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa na wywarze grzybowym – pyszna
Zupa jarzynowa – jesienna
Zupa kalafiorowa
Zupa z kaszą jaglaną
Zupa koperkowa z kluseczkami z kaszy manny
Zupa-krem brokułowy
Zupa-krem z buraków
Zupa-krem z cukinii
Zupa-krem z cukinii i kabaczka z serkiem topionym
Zupa – krem z dyni
Zupa – krem z groszku zielonego
Zupa-krem z jarmużu
Zupa – krem marchewkowy
Zupa – krem pieczarkowy
Zupa – krem szpinakowy
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków gruntowych
Zupa owocowa z jabłek zwana jabłczanką
Zupa owocowa ze śliwek
Zupa owocowa z wiśni
Zupa „pejzanka”
Zupa pieczarkowa
Zupa pomidorowa /ze świeżych pomidorów/
Zupa pomidorowa /z przecieru pomidorowego/
Zupa pomidorowa /z pomidorów w puszce/
Zupa porowa
Zupa ryżowa
Zupa szczawiowa
Zupa ziemniaczana „biedotka”
Zupa ziemniaczana z boczkiem
Zupa ziemniaczana z chrzanem
Zupa ziemniaczana z pomidorowym posmakiem
Zupa ziemniaczana z rumianą zasmażką czyli kartoflanka
Zupa z kapustą pekińską
Zupa z młodą kapustą i pomidorami
Żurek

Dodatki do zup
Serek do wielkanocnego żurku
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego        

 Drób

Bitki z piersi indyka w paprykowym sosie
Filety kurczaka pieczone w marynacie miodowo-musztardowej
Filet z kurczaka w pergaminie
Gulasz drobiowo-warzywny
Kąski z kurczaka panierowane w mące ziemniaczanej
Kieszonki drobiowe z pieczarkami, papryką i pomidorami
Kieszonki z piersi indyka z szynką, papryką i serem
Koperty z piersi kurczaka z cukinią i serem
Kotleciki drobiowe siekane…solo
Kotleciki drobiowe siekane z pieczarkami i papryką
Kotleciki drobiowe siekane z warzywami
Kotleciki drobiowe siekane z warzywami II
Kotleciki drobiowe siekane z żółtym serem
Kotlety de volaille po kijowsku
Kotlety de volaille po staropolsku
Kotlety drobiowe /schabowe/ w masie jajeczno-śmietanowej
Kotlety drobiowe /schabowe/ w masie jajeczno-śmietanowej „na opak”
Kotlety fantazyjne z kurczaka
Kotlety mielone z /po/rosołowej kury
Kotlety pożarskie
Kotlety „wiedeńskie” pod puchową kołderką
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z udek kurczaka a’la schabowe
Kurczak pieczony na butelce z piwem
Kurczak pieczony na soli /w całości/
Kurczak pieczony na soli /w kawałkach/
Kurczak po polsku
Kurczak po zbójnicku
Kurczak w cieście francuskim
Kurczak w cieście francuskim z brokułami
Kurczak w cieście francuskim z fetą i suszonymi pomidorami
Kurczak w cieście francuskim z fetą i szpinakiem
Kurczak w cieście francuskim z jarmużem
Kurczak w cieście francuskim z pieczarkami
Kurczak z marynaty pieczony w piekarniku
Nuggetsy w krakersowej panierce
Nuggetsy w panierce z płatków Gold Flakes
Pałki kurczaka w cieście francuskim
Pieczone udka kurczaka z maślankowej marynaty
Pieczone udka kurczaka z maślankowej marynaty panierowane w płatkach kukurydzianych
Piersi z kurczaka na chrupiących warzywach
Piersi kurczaka o pietruszkowo-lubczykowym aromacie
Piersi kurczaka pieczone w mleku
Piersi z kurczaka pod marchewkową kołderką
Piersi z kurczaka w sosie serowym z pieczarkami
Piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami
Pikantne piersi kurczaka lub udka – pieczone
Potrawka z kurczaka w jarzynach
Potrawka z kurczaka w zielonym sosie
Roladki drobiowe z brokułami i żółtym serem
Roladki drobiowe z farszem cukiniowo – pieczarkowym
Roladki z piersi kurczaka z czerwoną cebulą
Roladki z piersi kurczaka z fetą i „zieleniną”
Roladki z piersi kurczaka z jajecznym farszem
Roladki z piersi kurczaka z jajkiem i papryką
Roladki z piersi kurczaka z pieczarkami i żółtym serem
Roladki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Roladki z udek kurczaka z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Roladki żurawinowo-śliwkowe w sosie
Skrzydełka miodowe
Skrzydełka miodowo-keczupowe
Skrzydełka ze słodko-ostrej marynaty pieczone z ziemniakami
Szaszłyki z piersi kurczaka z piekarnika
Udka duszone z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Udka kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie
Udka kurczaka pieczone w soku pomarańczowym
Udka kurczaka pieczone w soku winogronowym
Udka kurczaka pieczone w soku z ciemnych winogron
Udka kurczaka pieczone w towarzystwie jabłek
Udka kurczaka pieczone w warzywach
Udka kurczaka zapiekane z warzywami II
Udka kurczaka pieczone – czosnkowe
Udka kurczaka pieczone – złociste
Udka kurczaka po węgiersku – duszone
Udka kurczaka w domowej „chińszczyźnie”
Udka kurczaka w marchewce
Udka kurczaka w pieczarkach
Udka kurczaka zapiekane – z majonezem i keczupem
Udka kurczaka zapiekane z ryżem
Udka kurczaka z majonezem i przyprawami zapiekane z ziemniakami
Udka kurczaka z miodowej marynaty
Udka pieczone z ziemniakami – wersja I
Udka pieczone z ziemniakami – wersja II
Udka pieczone z ziemniakami – wersja III
Udka w chrupiącej panierce
Udka w miodowo-octowej glazurze
Udka w sosie śliwkowo-miodowym z jabłkami
Udka z kurczaka pieczone w marynacie cytrynowej
Udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowo-cytrynowej

Wieprzowina

Ale KLOPS… do tego kolorowy
Bitki duszone w piwie z jabłkami
Bitki schabowe w sosie własnym
Bitki schabowe z pieczarkami
Bitki wieprzowe w cebulowym sosie
Bitki wieprzowe w pieczarkowo-paprykowym sosie
Bitki wieprzowe ze śliwkami
Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy na zimowe chłody
Gulasz wieprzowo-warzywny
Gulasz wieprzowo-warzywny II
Jaskółcze gniazda
Karczek pieczony nie tylko na świąteczny obiad
Karkówka duszona lub zapiekana
Karkówka na słodko – rewelacja
Karkówka pieczona w zalewie
Karkówka/schab po łęczycku
Karkówka ponoć po żydowsku
Karkówka według Uretana
Karkówka w musztardzie francuskiej na soli
Karkówka w sosie musztardowo-chlebowym
Karkówka w sosie z coca- coli
Karkówka w sosie x 5
Karkówka w zupie cebulowej
Karkówka w zupie cebulowej z pieczarkami
Karkówka zapiekana w sosie
Karkówka z pieczarkami zapiekana w sosie po hajnowsku
Karkówka z ziemniakami zapiekana w piekarniku 
Karkówka/żeberka wg Agnieszki
Kiełbasa z ziemniakami zapiekana w piekarniku
Kiełbaski a’la grzebyki w pikantnym sosie
Kieszonki schabowe z pieczarkami i nie tylko
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Kotlet mielony a’la omlet
Kotlety mielone czyli sznycle
Kotlety mielone mięsno-warzywne
Kotlety mielone nadziane szpinakiem i fetą
Kotlety mielone w cieście francuskim – z piekarnika
Kotlety mielone w waflu nadziane jabłkiem 

Kotlety mielone z białą kapustą
Kotlety mielone z cebulką prawie po bawarsku
Kotlety mielone z cukinią – z piekarnika
Kotlety mielone z dodatkiem suszonych pomidorów
Kotlety mielone z dodatkiem twarogu
Kotlety mielone z jabłkami
Kotlety mielone z kapustą pekińską
Kotlety mielone z kaszą
Kotlety mielone z musztardą
Kotlety mielone z niespodzianką – z piekarnika
Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone z ryżem
Kotlety mielone z ziemniakami czyli 2 w 1
Kotlety schabowe wg Magdy Gessle   r
Kotlety schabowe – w kilku odsłonach
Kotlety schabowe w serowej panierce
Kotlety schabowe z farszem serowo-szynkowym w cieście piwnym
Kotlety schabowe z marynaty bez panierki
Kotlety schabowe z piwnej marynaty
Kotlety siekane jak u Mamy
Kotlety „wiedeńskie” pod puchową kołderką
Kotlety z surowej kiełbasy
Krążki z cukinii w cieście piwnym nadziane mięsem mielonym
Łopatka duszona w całości z ciemnym sosem
Łopatka pieczona w piwie
Pieczeń rzymska
Pieczeń z mięsa mielonego a’la salceson
Pieczeń z mięsa mielonego z brokułami, marchewką i fetą
Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jabłek
Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem gotowanych ziemniaków
Pieczeń z mięsa mielonego z makaronem penne
Pieczeń z mięsa mielonego z parówkami
Pieczeń z mięsa mielonego z pomidorami suszonymi i fetą
Pieczeń z mięsa mielonego z szynką i serem żółtym
Pieczeń z szynki
Polędwiczki wieprzowe pieczone
Polędwiczki wieprzowe w kolorowym sosie paprykowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie z granatu
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym           
Polędwiczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone
Pulpety nadziane fetą w sosie paprykowym
Pulpety w sosie jarzynowym
Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety w sosie marchewkowo-ogórkowym
Pulpety w sosie marchewkowo-porowym
Pulpety w sosie myśliwskim
Pulpety w sosie ogórkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowo-jarmużowym
Pulpety w sosie pomidorowo-paprykowym
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w warzywach
Rolada z mięsa mielonego z jajecznym farszem
Rolada z mięsa mielonego z marchewkowo-ogórkowym farszem
Roladki schabowe a’la zrazy w sosie grzybowym
Roladki schabowe faszerowane szynką, serem i ogórkiem w sosie
Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe ze szpinakiem i żółtym serem
Roladki schabowe ze śliwkami
Roladki schabowe z fetą i suszonymi pomidorami zapiekane z ziemniakami
Roladki schabowe z jarmużem, jajkiem i papryką
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki ze schabu i piersi kurczaka w duecie
Roladki z 3 mięs
Roladki z jabłkami w sosie… jabłkowo- cebulowym
Roladki z karkówki w sosie cebulowym
Roladki z karkówki z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i papryką
Roladki z mięsa mielonego w boczku z morelą nadzianą śliwką i zapiekane z porami
Roladki z mięsa mielonego w boczku, nadziane kiełbasą, pieczarką i ogórkiem
Roladki z mięsa mielonego w cukinii zapiekane w pomidorowym sosie
Roladki z mięsa mielonego ze szpinakiem i serem
Roladki z mięsa mielonego z kolorowym nadzieniem
Roladki żurawinowo-śliwkowe w sosie
Rumsztyk wieprzowy po mojemu
Schab faszerowany filetem z kurczaka i pieczarkami
Schab faszerowany jajkiem
Schab faszerowany szynką, papryką i ogórkiem
Schab „najeżony” boczkiem i żółtym serem
Schab ponoć po cygańsku
Schab ponoć po rusku
Schab szpikowany czosnkiem w sosie – wg inspiracji Krysi
Schab sztygarski /po mojemu/ 
Schab w sosie śmietankowo-kurkowym
Schab w sosie śmietanowym
Schab ze śliwkami
Szaszłyki w schabie
Szaszłyki z mielonego mięsa w cukiniowej otulinie
Zrazy mielone w sosie grzybowym
Zrazy zawijane wieprzowe /lub wołowe/
Żeberka pieczone w coca-coli
Żeberka pieczone – w marynacie z wina i papryki
Żeberka pieczone + ziemniaki
Żeberka pyszne – pieczone z keczupem
Żeberka w miodowo-czosnkowej marynacie
Żeberka w miodzie
Żeberka w sosie cebulowym
Żeberka w sosie cebulowym II
Żeberka z kapustą wg M. Kuronia 

Wołowina i cielęcina

Boeuf Strogonow
Bogracz
Stek wołowy
Zrazy wołowe zawijane w sosie chlebowym

Ryby

Kotlety rybne z ryżem
Kotlety rybne z ziemniakami
Ryba panierowana inaczej
Ryba smażona – panierowana
Ryba smażona w aromatycznej panierce
Ryba w cieście francuskim z papryką
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście piwnym
Ryba w paryskiej panierce
Ryba w pergaminie
Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem
Ryba z piekarnika pieczona w folii
Ryba z piekarnika pieczona w panierce

Dodatki obiadowe

Domowe frytki z patelni
Domowe frytki z piekarnika
Kasza gryczana
Ryż jako dodatek do obiadu
Stamppot – ziemniaki z jarmużem
Młode ziemniaki zapiekane w piekarniku
Młode ziemniaki z „rękawa”
Pieczone ziemniaki Hasselback
Rumiane i chrupiące ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki faszerowane po wiejsku
Ziemniaki pieczone na maśle i czosnku
Ziemniaki pieczone rumiane
Ziemniaki pieczone w mundurkach
Ziemniaki pieczone – w plasterkach
Ziemniaki pieczone w piekarniku z gotową mieszanką przypraw
Ziemniaki pieczone z czerwoną cebulą i czosnkiem
Ziemniaki pieczone ziołowe
Ziemniaki smażone
Ziemniaki smażone z dodatkami
Ziemniaki zapiekane z żółtym serem
Ziemniaki z czosnkiem zapiekane w śmietanie
Ziemniaki z piekarnika w mundurkach

Surówki i sałatki obiadowe

Buraczki z chrzanem czyli ćwikła
Buraczki na ostro
Buraczki pyszne w swej prostocie
Buraczki ze śmietaną /jogurtem/ lub olejem
Buraczki duszone z jabłkiem
Buraczki smażone – na ciepło
Buraczki zasmażane – na ciepło
Buraczki zasmażane z boczkiem
Buraczki zasmażane z cukinią
Buraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Buraczki z zasmażoną cebulką
Buraczki z zielonym groszkiem
Ćwikła z chrzanem i musztardą
Fasolka szparagowa po grecku /z czosnkiem/
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z czerwoną cebulą
Fasolka szparagowa z serem
Kapusta biała zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana
Młoda kapusta ze śmietaną
Młoda kapusta z pomidorami
Młoda kapusta duszona na maśle
Młoda kapusta z boczkiem i przecierem pomidorowym
Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta pekińska duszona z pomidorami
Marchewka z groszkiem
Marchewka pikantna
Marchewka w sosie jogurtowo-czosnkowym po turecku
Mizeria – w kilku odsłonach
Ogórki kiszone małosolne
Ogórki gruntowe małosolne – rosyjska metoda na sucho
Ogórki szklarniowe małosolne na szybko– rosyjska metoda na sucho
Sałata kiszona
Sałata lodowa z jogurtem
Sałata lodowa z oliwą
Sałata lodowa ze śmietaną, pomidorami i szczypiorkiem
Sałata zielona w żółtym sosie
Sałata zielona z oliwkami i suszonymi pomidorami
Sałata zielona z pomarańczami
Sałata zielona z pomidorami i mozzarellą
Sałata zielona z pomidorami i rukolą
Sałata zielona z rzodkiewką i 7-latką
Sałata zielona z sosem winegret
Sałata zielona z suszonymi pomidorami
Sałata zielona ze śmietaną
Sałatka „witaminowa bomba” 
Sałatka „wspomnienie lata”
Sałatka zimowa z pomidorów i ogórków
Sałatka z cukinii i pomidorów
Sałatka z ogórka kiszonego i cebuli
Sałatka z ogórka kiszonego, marchewki i papryki
Sałatka z pomidora oraz ogórków – świeżego i kiszonego
Sałatka z pora
Sałatka z pora, marchewki i ogórka w sosie z zalewy
Sałatka z pora z ogórkiem kiszonym
Letni sałatkowy misz-masz
Sałatkowy misz-masz po raz drugi
Sałatkowy mix najprostszy z sosem winegret
Sałatkowy mix z sokiem pigwowym
Surówka z białej kapusty – colesław
Surówka z białej kapusty – dwudniowa
Surówka z białej kapusty /z wesela/
Surówka z białej kapusty z wodą gazowaną
Surówka letnia z białej kapusty – dwie wersje
Surówka z młodej kapusty z marchewką i jabłkiem
Surówka z młodej kapusty z papryką
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
Surówka wiosenna z młodej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kapusty kiszonej z czosnkową nutą
Surówka z kapusty kiszonej na kolorowo
Surówka z kiszonej kapusty w zalewie
Surówka z kapusty kiszonej i buraków
Surówka z kapusty kiszonej z oliwkami
Surówka z kapusty kiszonej z pomarańczą
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej na różowo
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem
Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem kiszonym
Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, pomidorem i ogórkiem
Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych owoców
Surówka z kapusty pekińskiej i grejpfruta
Surówka z marchewki… i tyle
Surówka z marchewki i ananasa
Surówka z marchewki i czosnku
Surówka z marchewki i jabłka
Surówka z marchewki i pora
Surówka z marchewki w sosie jogurtowo-musztardowym
Surówka z marchewką w roli głównej wg Alicji
Surówka z marchewki z jabłkiem i czerwoną cebulą
Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy
Surówka z marchewki z dodatkiem żurawiny
Surówka z rzodkiewki
Surówka z selera – świąteczna
Surówka z selera z kiwi
Surówka z selera z mandarynkami
Surówka z selera z marchewką i jabłkiem
Surówka z selera z winogronami
Surówka ze szpinaku
Szpinak duszony w śmietanie

Bigosy, gołąbki i inne z kapusty

Bigos
Bigos z młodej kapusty
Bigos z piekarnika
Danie jednogarnkowe z kapustą
Gołąbki dietetyczne z kaszą jaglaną, kurczakiem i pieczarkami
Gołąbki… leniwe
Gołąbki leniwe z cukinią
Gołąbki leniwe z kapustą pekińską, papryką i pieczarkami
Gołąbki w liściach z winogron – greckie dolmades
Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i warzywami
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą gryczaną, warzywami i mięsem  Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Gołąbki z kaszą jęczmienną i drobiem w sosie cebulowo-paprykowym
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty zapiekane w sosie pomidorowym
Gołąbki z pęczakiem i grzybami
Gołąbki z pęczakiem i mięsem
Gołąbki z pęczakiem i pieczarkami
Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem z rosołu
Gołąbki z tartymi ziemniakami i kaszą jęczmienną
Kapusta słodka pieczona w rękawie
Kapusta z grochem
Kapusta z grzybami
Kapusta kiszona z grzybami i fasolą
Kapusta z pieczarkami
Lekki bigosik z kapusty pekińskiej, cukinii i pieczarek
Rolada z kapusty

Dania z warzyw

Bigos /leczo/ z cukinii
Cukinia a’la kanapki schabowe
Cukinia a’la schabowe
Cukinia a’la zapiekanka z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Cukinia faszerowana białym serem i szynką
Cukinia faszerowana kiełbasą, papryką i makaronem
Cukinia faszerowana mięsem drobiowym i kaszą kuskus
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana ryżem i mięsem
Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami
Cukinia faszerowana ryżem i warzywami
Cukinia/kabaczek faszerowana kaszą jaglaną, mięsem mielonym i papryką
Cukinia/kabaczek faszerowany kaszą jaglaną, mięsem i suszonymi pomidorami  Cukinia/kabaczek faszerowany w całości
Cukinia w cieście piwnym
Cukinia z patelni z kurkami i pomidorami
Fasolka po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku
Kabaczek prawie po grecku
Kawior z kabaczka
Kolorowe placki z cukinii z kukurydzą
Kotlety fantazyjne z…cukinii
Kotlety mielone mięsno-warzywne
Kotlety mielone z cukinii
Kotlety mielone z cukinii z papryką, marchewką i szczypiorkiem
Kotlety mielone z cukinii z pieczarkami i marchewką
Kotlety mielone z cukinii z szynką, papryką i białym serem
Krążki z cukinii w cieście piwnym nadziane mięsem mielonym
Lato na patelni czyli… ratatuj
Leczo bardzo paprykowe i kolorowe
Leczo węgierskie klasyczne
Leczo węgierskie prawdziwe /lecsó/
Leczo z cukinii z pieczarkami i parówkami czyli 2 w 1
Niby leczo
Papryka faszerowana ryżem, mięsem i pieczarkami
Parówki z pieczarkami
Pizze mini na… cukinii
Placki z cukinii
Placki z cukinii i ziemniaków
Placki z cukinii z marchewką
Placki z cukinii z szynką i papryką
Placki z kabaczka z pieczarkami
Roladki z cukinii z kolorowym farszem zapiekane w sosie serowym
Szparagi w maślanym sosie
Warzywa z kiełbasą – kociołek cygański
Zapiekanka z cukinii z pomidorami i serem mozzarellą
Zapiekany przysmak z cukinii 
Zielone placki z cukinii z serem feta
Złociste placki z cukinii z żółtym serem

Kotleciki, placuszki, racuszki

Jabłka w cieście
Jabłka w cieście na jogurcie greckim
Kotlety ryżowe
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i serem feta
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kotlety z jaj
Kotlety z kaszy gryczanej – HRECZNIAKI
Krążki jabłek w cieście
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane po bieszczadzku
Placki ziemniaczane po chińsku
Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po włosku a’la Paolo
Placki z cukinii i ziemniaków
Placuszki bez jaj z cukinią
Placuszki-racuszki bez jaj
Proziaki z Podkarpacia
Pyszne placuszki myśliwego
Racuchy bez drożdży
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe jak u Mamy – na kwaśnym mleku
Racuchy na śmietanie z jabłkami
Ser smażony w panierce
Śliwki w cieście    

Makarony, kasza, ryż

Cannelloni z mięsem mielonym
Lazania
Łazanki z młodą kapustą
Makaron cavatappi z boczkiem i pietruszką
Makaron cavatappi z cukinią i rukolą
Makaron penne z cukinią i sosem śmietanowym
Makaron penne z szynką i szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym
Makaron świderki z cukinią i pomidorami
Makaron wstążki z cukinią
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowym
Makaron z cukinią, szynką i suszonymi pomidorami
Makaron z mascarpone i suszonymi pomidorami
Makaron z pesto i papryką
Makaron z sosem beszamelowo-szpinakowym
Makaron z sosem pomidorowo-kurczakowym
Makaron z sosem śmietanowo-porowym
Makaron z szynką w sosie śmietanowo-pietruszkowym
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Spaghetti aglio olio czyli makaron z czosnkiem, pietruszką i oliwą
Spaghetti Carbonara po mojemu
Spaghetti z cukinią i sosem pomidorowym
Tagliatelle ze szpinakiem i boczkiem
Tortellini w sosie serowym
Tortellini z cukinią, papryką i pieczarkami

Naleśniki, krokiety, omlety, tortille

Enchiladas – placki tortilla z mielonym mięsem i pomidorowym sosem
Krokiety a’la pizza
Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Krokiety z chleba
Krokiety z jajkami i szczypiorkiem
Krokiety z jarmużem i serem feta
Krokiety ze słodką kapustą i białym serem
Krokiety ze słodką kapustą i z pieczarkami
Krokiety z kapustą kiszoną i z grzybami
Krokiety z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Krokiety z mięsem z kurczaka, brokułem i białym serem
Krokiety z mięsem z kurczaka i warzywami
Krokiety z mięsem z kurczaka i ziemniakami
Krokiety z mięsem z kurczaka i żółtym serem
Krokiety z parówkami, ogórkiem i żółtym serem
Krokiety z parówkami, pieczarkami i żółtym serem
Krokiety z pieczarkami i jajkami na twardo
Krokiety z ruskim nadzieniem
Krokiety z wafla dla zapracowanych
Krokiety z ziemniakami, kaszą i boczkiem
Krokiety z ziemniakami, pieczarkami i kiełbasą
Naleśniki czekoladowe z musem pigwowo-jabłkowym
Naleśniki czekoladowe z serem, owocami i sosem malinowym
Naleśniki gyros
Naleśniki po…francusku
Naleśniki po grecku
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki po węgiersku
Naleśniki wg pomysłu gotującego faceta
Naleśniki z białym serem i jogurtem owocowym
Naleśniki z białym serem i tartym jabłkiem
Naleśniki z cukinią i kiełbasą
Naleśniki z drobiowym farszem zapiekane w śmietanie
Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym, papryką i pieczarkami
Naleśniki z jabłkami duszonymi na maśle
Naleśniki z jabłkami lecz bez farszu
Naleśniki z jabłkami, rodzynkami i … aronią
Naleśniki z jabłkowym musem
Naleśniki z jarmużem, kaszą gryczaną i pieczarkami
Naleśniki z mięsem, brokułami i twarogiem
Naleśniki z musem jabłkowo-brzoskwiniowym
Naleśniki z ruskim nadzieniem – zapiekane
Naleśniki z serem i czarną jagodą
Naleśniki z serem i malinami
Naleśniki z serem i musem jabłkowym polane sosem malinowym
Naleśniki z serem polane sosem truskawkowym
Naleśniki z serem, truskawkami i miętą
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie
Naleśniki z serkiem waniliowym, rodzynkami i sosem porzeczkowym
Naleśniki z szynką i porem /angielskie/
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym
Naleśniki ze szpinakiem i serkiem pleśniowym
Naleśniki ze szpinakiem, pieczarkami i jajkami na twardo
Naleśniki ze szpinakiem, serem białym i fetą
Naleśniki z warzywami i kiełbasą
Naleśniki z „warzywami na patelnię” i parówkami
Naleśniki z warzywami i pieczarkami
Quesadillas – placki tortilla z kurczakiem, serkiem kremowym i papryką
Quesadillas – tortilla z kurczakiem gyros i warzywami
Quesadillas – tortilla z kurczakiem i pieczarkami
Quesadillas – tortilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Quesadillas – tortilla z salami i cukinią
Quesadillas – tortilla z szynką, serem feta i oliwkami   

Pierogi, kopytka, leniwe, pyzy

Kartacze
Kluski leniwe
Kluski nadziewane kiełbasą lub mięsem rosołowym
Kluski nadziewane szpinakiem i fetą
Kluski śląskie
Knedle z ciasta serowego ze śliwkami /morelami/ 
Knedle z ciasta serowego i kaszy manny z truskawkami
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Knedle ziemniaczano-serowe
Kopytka/paluszki
Pierogi leniwe
Pierogi po góralsku
Pierogi niby ruskie bez sera
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie z miętą
Pierogi tyrolskie
Pierogi z czarnymi jagodami
Pierogi z jabłkami
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami
Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami
Pierogi ze słodką kapustą
Pierogi z kapustą słodką i białym serem
Pierogi z kapustą słodką i grzybami
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami
Pierogi z kaszą jaglaną i serem po staropolsku
Pierogi z kaszą jaglaną, serem i ziemniakami
Pierogi z mielonym mięsem wieprzowym    
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsa drobiowego z kaszą gryczaną
Pierogi z mięsa drobiowego z kaszą kuskus
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami
Pierogi z pieczarkami
Pierogi z serem i jarmużem
Pierogi z serem i malinami
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z serem i rodzynkami z cynamonową nutą
Pierogi z suszonymi śliwkami
Pierogi z suszonymi śliwkami Ani Starmach
Pierogi ze szpinakiem i serem białym
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi ze śliwkami
Pierogi z truskawkami
Pierogi z wiśniami
Pierogi z ziemniakami i boczkiem
Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Pierogi z ziemniakami i fetą
Pierogi z ziemniakami, fetą i boczkiem
Pierogi z ziemniakami, kaszą gryczaną i boczkiem
Pierogi z ziemniakami, miętą i kwaśną śmietaną
Pierogi z ziemniakami, serem i rukolą
Pierogi z ziemniakami i serkiem topionym
Pierogi z ziemniakami i żółtym serem
Pyzy
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego

Zapiekanki, tarty

Cannelloni z mięsem mielonym
Lazania
Tortellini w sosie serowym
Kolorowa zapiekanka makaronowa z cukinią i papryką
Makaron kokardki zapiekany z kiełbasą i warzywami na patelnię
Zapiekanka makaronowa kebabowa
Zapiekanka makaronowa z cukinią, kiełbasą szynkową i beszamelem
Zapiekanka makaronowa z jajkami, szpinakiem i jarmużem
Zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Zapiekanka z makaronu penne i mielonego mięsa

Zapiekanka ryżowa gyros

Baba ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana a’la placek „po chińsku”
Zapiekanka ziemniaczana Tosi
Zapiekanka ziemniaczana w sosie śmietanowo-cebulowym
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem
Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa

Tarta lotaryńska

Inne dania i potrawy

Sosy

Na ciepło
Biały sos do smażonej ryby
Sos cebulowy rumiany
Sos chrzanowy
Sos koperkowy
Sos koperkowo-chrzanowy
Sos kurczakowo-paprykowo-pomidorowy do ryżu, kaszy i makaronu
Sos musztardowy
Sos mięsno-warzywno-pomidorowy do ryżu, kaszy lub makaronu
Sos ogórkowy
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowo-warzywny
Sos pietruszkowy
Sos pomidorowy – 3 wersje
Sos śliwkowy
Sos „trzy sery”

Na zimno
Domowy majonez na bazie serka wiejskiego
Domowy majonez na bazie śmietany
Pesto domowe
Pesto z jarmużu
Sos tatarski
Sos Winegret

Wędliny, pasztety i inne smarowidła do pieczywa

Boczek wędzony, pieczony z kminkiem
Pasta z sera białego i jaj
Pasta z sera białego i szprotek
Pasta z tuńczyka i jaj
Pasztet mięsno-cukiniowy
Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii z papryką
Pasztet z cukinii z pieczarkami
Pasztet z selera – pyszny
Pasztet z selera, kabaczka i pieczarek
Smalec domowy
Zwykły-niezwykły twarożek

Przystawki, zakąski

Chrzan
Chrzan II
Sos tatarski
Biała fasola z cebulką
Galaretka z kurczaka
Galaretka z kurczaka „po rosole” 
Jaja a la rafaello
Jaja faszerowane bardzo wiosenne
Jaja faszerowane kiełbasą wg Antosi
Jaja faszerowane ogórkiem i oliwkami
Jaja faszerowane pieczarkami
Jaja faszerowane salami
Jaja faszerowane szynką i chrzanem
Jaja faszerowane szynką, ogórkiem kiszonym i natką pietruszki
Jaja faszerowane tuńczykiem
Jaja faszerowane wędzonym łososiem
Jaja faszerowane „zielono mi…”
Jaja na różowo – marynowane w burakach
Jajka w galarecie na kołderce z groszku lub kukurydzy
Jajka w sosie czosnkowym z brokułami
Jajka w sosie rzodkiewkowym
Uśmiechnięte jaja zatopione w galarecie
Kawior z kabaczka
Pomidory z czosnkiem, mozzarellą i jajkami
Pomidory z fetą
Pomidory z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą i sosem balsamicznym
Pomidory z żółtym serem
Przekąska z brokuła, kalafiora, pomidorów i jajek
Ryba po chińsku Zyty
Ryba po grecku
Ryba po grecku – inaczej
Ryba po grecku wg Piotra Bikonta
Ryba po żydowsku
Ryba w brzoskwiniach
Rolada z jajek i szynki w galarecie
Roladki z szynki w galarecie
Rożki szynkowe z sałatką jarzynową
Rożki szynkowe z serkiem smakowym i dodatkami
Wielkanocna szynka w galarecie

Małe danka

Bułki nadziane jajecznicą i zapieczone
Bułki nadziane pieczarkami i zapieczone
Drożdżowe ślimaczki z cukinią, papryką i suszonymi pomidorami
Drożdżowe ślimaczki z pikantnym farszem
Drożdżowe śnieżynki z szynką i serem
Jak statki na niebie…
Kanapki mojej Mamy
Kanapki „po studencku” pod serową kołderką
Kapuśniaki
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Koziołki-Matołki z…parówek
Łódeczki z ciasta francuskiego
Łódeczki z ciasta francuskiego II
Ośmiorniczki
Paluszki drożdżowe z serem wg Jagusi
Parówki pod serową chmurką
Parówki w cieście francuskim a’la rozetki
Parówki w cieście francuskim a’la okulary
Paszteciki
Pierożki drożdżowe pieczone ekspresowe
Pierożki drożdżowe pieczone – na kefirze
Pierożki drożdżowe pieczone – z różnym farszem
Piwoszki pikantne z pieczarkami
Pizza na francuskim cieście
Pizza na francuskim cieście z cukinią i pieczarkami
Pizza
Pizza II
Pizza III
Pizza IV
Pizza z cebulą i boczkiem
Pizza z patelni
Pizze mini na… cukinii
Pizzerinki
Pizzerinki a’la bułeczki do odrywania na maślance
Pizzerinki a’la pizza z ciasta francuskiego
Pizzerinki a’la ślimaczki – szybkie i tanie
Pizzerinki a’la ślimaczki II – z salami i oliwkami
Przekąska z oliwek w cieście francuskim a’la szaszłyki
Proziaki z Podkarpacia
Spiralki z ciasta francuskiego
Spiralki z ciasta francuskiego z pesto i suszonymi pomidorami
Spiralki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym i serem żółtym
Spiralki z ciasta francuskiego z szynką podpatrzone u Agaty
Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem żółtym
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem
Zapiekanki oszczędne… jak z budki w PRL?
Zapiekanki wypasione

Sałatki

Sałatka ananasowa z kukurydzą, jabłkiem, żółtym serem i rodzynkami z czosnkową nutą
Sałatka z arbuza z fetą, czosnkiem i jogurtem
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami
Sałatka brokułowa z chrupiącym boczkiem
Sałatka z cebuli i groszku
Sałatka Zyty – z chrzanem I
Sałatka Jadzi – z chrzanem II
Sałatka Ireny – z chrzanem III
Sałatka Heleny – z czerwonej fasoli i szynki
Sałatka Anety – z gyros
Sałatka ekspresowa na kolację
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczno-pieczarkowa
Sałatka jajeczno-pieczarkowa II
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa – prosta i niskokaloryczna
Sałatka jarzynowo-śledziowa
Sałatka bardzo kolorowa
Sałatka makaronowa z zupek Vifon najprostsza
Sałatka z makaronu VIFON i kurczaka
Sałatka z marchewki
Sałatka z marchewki II
Sałatka na zielono
Sałatka pieczarkowa z kukurydzą
Sałatka pieczarkowa z szynką
Sałatka pieczarkowa z żółtym serem
Sałatka pieczarkowa z żółtym serem /pieczarki smażone/
Sałatka porowa z jajkami, kukurydzą i żółtym serem
Sałatka porowa z szynką, jajkami, ogórkami i zielonym groszkiem
Sałatka Agaty z rukoli, mozzarelli, pomidorów suszonych i oliwek
Sałatka z czerwonego ryżu z ananasem, kukurydzą i groszkiem
Sałatka ryżowa z ananasem i kurczakiem
Sałatka ryżowa z jajkami, kukurydzą i szynką
Sałatka ryżowa z marchewką, groszkiem i jajkami
Sałatka ryżowa z szynką, żółtym serem, papryką i kukurydzą
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą, groszkiem i ogórkiem konserwowym 
Sałatka ryżowa z tuńczykiem, ogórkiem konserwowym i żółtym serem
Sałatka z rzodkiewki, jajek i sera żółtego
Sałatka selerowa z kukurydzą
Sałatka selerowa z porem, ananasem i szynką
Sałatka selerowa z porem, ananasem i żółtym serem
Sałatka słoneczna
Sałatka szynkowa świąteczna
Sałatka śledziowa świąteczna I
Sałatka śledziowa świąteczna II
Sałatka śledziowa z burakami
Intrygująca sałatka śledziowa z dodatkiem żurawiny i orzechów
Warstwowa sałatka śledziowa z żurawiną
Sałatka ukraińska
Sałatka złocista z tuńczykiem
Sałatka z sera żółtego z kukurydzą, fasolą czerwoną i ananasem
Sałatka z tortellini i brokułów
Sałatka z tortellini z kukurydzą i pomidorami
Sałatka z tuńczyka z jajkiem, papryką, pomidorem i sałatą lodową

Sałatka żydowska    

Sałatkowy mix z fetą i oliwkami
Sałatka bardzo wiosenna

Śledzie

Przysmak gajowego
Szuba czyli śledź pod pierzynką
Śledzie a’la tatar
Śledzie a’la tatar na kolorowo
Śledzie po cygańsku
Śledzie po kaszubsku ze śliwkami suszonymi
Śledzie po skandynawsku
Śledzie rewelka
Śledzie w curry
Śledzie w jogurcie greckim
Śledzie w oleju z cebulką
Śledzie w sosie czosnkowym
Śledzie w sosie chrzanowym
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie z musztardą francuską i jabłkami
Śledzie w sosie śmietanowym
Śledzie w sosie śmietanowym z ananasem
Śledzie z ananasem
Śledzie z ananasem i fetą
Śledzie z białym serem
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Śledzie z grzybami marynowanymi
Śledzie z jabłkami i cebulką duszoną w keczupie
Śledzie z jajkami na twardo – bawole oczy
Śledzie z oliwkami
Śledzie z oliwkami i rodzynkami w ziołach
Śledzie z rodzynkami w pomidorowym sosie
Śledzie z suszonymi owocami
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami, ogórkiem kiszonym i jabłkiem
Śledzie z suszonymi śliwkami
Śledzie ze śliwkami w occie
Śledzie z wiśniami w occie
Śledzie z żurawiną

Intrygująca sałatka śledziowa z dodatkiem żurawiny i orzechów
Sałatka śledziowa świąteczna I
Sałatka śledziowa świąteczna II
Sałatka śledziowa z burakami
Sałatka śledziowa z migdałami
Warstwowa sałatka śledziowa z żurawiną

Przetwory

Przetwory na ostro

Adżika
Botwinka – na zimę
Barszcz czerwony kiszony
Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą
Buraczki na zimę z papryką
Buraczki z cukinią
Cukinia w zalewie musztardowo-chrzanowej
Ćwikła na zimę
Domowa kapusta kiszona
Fasolka szparagowa – konserwowana
Gruszki w occie
Keczup z cukinii
Keczup z czarnej porzeczki
Korniszony „na skróty”
Leczo na zimę I /pomidory, papryka/
Leczo na zimę II /przecier pomidorowy, papryka i cukinia/ 
Leczo na zimę III /pomidory, papryka i cukinia/
Mizeria na zimę – I
Mizeria na zimę – II
Ocet aromatyzowany
Ogórki/cukinia z curry
Ogórki gruntowe małosolne – rosyjska metoda na sucho
Ogórki kiszone Jagusi – z dodatkiem ryżu
Ogórki kiszone małosolne
Ogórki kiszone na zimę
Ogórki konserwowe
Ogórki na zupę
Ogórki po chińsku
Ogórki w zalewie musztardowej
Oliwa aromatyzowana
Papryka marynowana
Pomidorki koktajlowe Lusy
Pomidorowe nadwyżki zamknięte w słoikach
Pomidory czerwone w pysznej zalewie
Pomidory suszone
Przecier pomidorowy
Sałata kiszona
Sałatka małorosyjska Beaty
Sałatka szwedzka
Sałatka z cukinii i papryki
Sałatka z ogórków Iwci – z cebulą
Sałatka z ogórków – z czosnkiem
Sałatka z ogórków i papryki
Sałatka z papryki i pomidorów
Sos hinduski /pomidorowy/
Sos słodko-kwaśny
Szczaw /szpinak/ – przecier
Szybkie marynowane pieczarki Dżaniny
Śliwki w occie – bez pestek
Śliwy renklody do białego mięsa
Wywar jako baza na barszcz czerwony

Przetwory na słodko

Brzoskwinie w syropie
Domowy cukier waniliowy
Dżem pigwowo-jabłkowy
Dżem winogronowo-jabłkowy
Dżem z aronii
Dżem z czarnej porzeczki /bez żelfixu/
Dżem z czarnej porzeczki z dodatkiem pektyny
Frużelina z czarnej porzeczki
Frużelina z czerwonej porzeczki
Frużelina z truskawek
Frużelina z wiśni
Galaretka z porzeczek /czarnej, czerwonej/
Gruszki w syropie
Jabłka prażone na szarlotkę i nie tylko
Kompot z owoców miękkich – ekspresowy
Konfitura pigwowo-morelowa
Konfitura z róży
Mus owocowy na surowo… czyli powiew lata w słoiku
Mus owocowy pasteryzowany
Nutella ze śliwek
Płatki róży – ucierane
Pigwa do herbaty – w soku własnym
Powidła śliwkowe
Skórka pomarańczowa ekspresowa /nie kandyzowana/
Skórka pomarańczowa kandyzowana
Sok aroniowy z dodatkiem malin
Sok z aronii
Sok z malin… i nie tylko
Sok z owoców pigwowca
Sok z porzeczki czarnej lub czerwonej
Sok z winogron
Syrop malinowy przecierany
Syrop miętowy
Syrop różany
Syrop z czarnej porzeczki
Syrop z mleczu
Śliwki na zimę – pasteryzowane
Truskawki w syropie
Truskawkowa konfitura z piekarnika
Wiśnie w soku własnym