Sos hinduski /pomidorowy/

Przysmak, który sobie szczególnie upodobał mój syn… starszy syn, ale smakuje wszystkim. Jest lekko słodko-kwaśny, a zarazem ostry, z cynamonową nutą, no i te rodzynki tu i ówdzie… mniam….
Wielbiciele gładkich sosów mogą całość zmiksować /oczywiście przed dodaniem rodzynek/.

Składniki  

2 kg pomidorów /sparzonych i obranych z łupy/
3 duże cebule
1/2 kg jabłek /dowolnych/
1 szklanka octu 10% /niepełna/
2 szklanki cukru /można dać mniej/
2 łyżki soli
garść rodzynek
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy

Wykonanie

Pomidory, cebulę i jabłka pokroić w kostkę, gotować minimum 1 godz. dodać ocet i pozostałe składniki i jeszcze trochę pogotować.
Gorące nakładać do słoików, słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  1. Witaj Reniu! gotuję w odkrytym garnku, inaczej zapewne powstałaby zupa…może hinduska? ale w dużej mierze zależy to też od gatunku pomidorów. Pozdrawiam.

    • Dziękuję za odpowiedź. Zanim przeczytałam zrobiłam pod przykryciem. Faktycznie wodniste, ale jest tak pyszny , że dziś zabieram się za drugą pocję. Zrobię bez przykrycia i spróbuję zmixować. Używałam pomidorów tych podłużnych , smak mają rewelacyjny. Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!!!

      • Reniu, cieszę się bardzo, że sos przypadł do gustu Twoim kubkom smakowym. Te podłużne pomidory to „Lima”, są idealne do przetworów, choć mi smakują również w normalnym spożyciu. Świetne są do suszenia domowym sposobem /w piekarniku/.
        A, możesz doprowadzić do zagotowania pod przykryciem /będzie szybciej/, a potem kontynuować już gotowanie bez przykrywki. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*