Rogaliki krucho-drożdżowe z miodem /z lodówki/

Tak mnie naszło na jakieś rogaliki, zwłaszcza, że miałam już otwarte opakowanie z marmoladą i też należało je jakoś zagospodarować. W pierwszej  chwili padło na prezentowane już na blogu Rogaliki krucho-drożdżowe najpyszniejsze /z lodówki/ , ale…..
Pisałam już kiedyś, że nudzi mnie pieczenie czy gotowanie tych samych rzeczy, natomiast z wielką ochotą robię nowości. Nie oznacza to oczywiście, że jakąś potrawę wykonuję tylko raz i już do niej nie wracam, jednak kiedy mam „lenia”, a równocześnie coś trzeba przygotować lub „najdzie” mnie nagle na coś, wtedy z większym entuzjazmem podchodzę do „nowości”. 
Tym razem ślepy los wskazał rogaliki z przepisu…żaby…tak, tak, to nie żart.
Rogaliki są proste do wykonania, szybkie w przygotowaniu, a do tego jeszcze pyszne. Można je dowolnie nadziewać, moje dzisiaj są z marmoladą z dodatkiem konfitury różanej /mojej własnej/.
|

Składniki  

2,5 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1/4 szklanki mleka
0,5 kostki Palmy lub masła
2 łyżki miodu
20 g świeżych drożdży
szczypta soli

Wykonanie

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód.
Do przesianej mąki dodać sól, rozczyn z drożdży i miodu, jajko i bardzo miękką margarynę. Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką i wstawiać w przykrytej miseczce do lodówki na godzinę.

Po tym czasie, wyciągnąć ciasto, podzielić na 3 lub 4 części /zależy jak duże chcemy rogaliki/, każdą rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów.
Na krótszym boku położyć nadzienie – około 3/4 łyżeczki. Zwinąć w rogalik.
Ułożyć na dużej blaszce /z piekarnika/ najlepiej na papierze do pieczenia.
Piec w temp.170-180 st.C przez 15-20 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*