Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym

To moja kolejna propozycja przygotowania polędwiczek na rodzinny bądź świąteczny obiad. Nie dość, że można danie przygotować dość szybko, to jeszcze jest bardzo smaczne i eleganckie…
polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym1

Składniki

1 lub 2 polędwiczki wieprzowe /w zależności od wielkości, łącznie powinny ważyć ok. 500 g/
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

sos:
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka posiekanej cebuli
2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
1 szklanka rosołu /może być z kostki/
2/3 szklanki żurawiny do mięsa /jest do nabycia gotowa w słoiczkach/
2 łyżki octu balsamicznego
mąka ziemniaczana + woda – do zagęszczenia
polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym2

Wykonanie

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm, trochę rozbić dłonią, oprószyć z obu stron solą i pieprzem i krótko obsmażyć na maśle klarowanym /po ok. 1 minuty z każdej strony/. Mięso przełożyć do garnka, podlać troszkę gorącą wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.

W czasie gdy polędwiczki się duszą, rozpuścić na patelni 2 łyżki masła na średnim ogniu, dodać cebulę, rozmaryn i dusić do miękkości cebuli. Dodać rosół, żurawinę i ocet, wymieszać i gotować kilka minut /5-7/, aż składniki ładnie się połączą.
Zagęścić lekko sos mąką ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe polędwiczki wyłożyć na półmisek, polać sosem żurawinowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*