Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Byłam na mojej działce czyli w moim królestwie ziemskim…uwielbiam tam przebywać, rozkoszować się widokiem rosnących warzyw, kwitnących kwiatów, latających motyli, a nawet bzykających przy uchu komarów… nawet ewentualne kleszcze mi nie straszne /na szczęście omijają mnie jakoś/. Ale jak to bywa, zawsze coś z tego ogrodu przytargam do domu i potem trzeba to jakoś zagospodarować. Tym razem był to m.in. szpinak, który po dniach pełnych obfitego deszczu wyrósł i wprost prosił, żeby go zebrać. No to trochę zerwałam, a potem dalej myśleć co z nim zrobić. Takie myślenie nad potrawami nawet dobrze mi ostatnio robi… zawsze to jakiś sposób na danie zajęcia głowie, żeby za dużo niepotrzebnie nie myślała na inne tematy.
No i wymyśliłam.
Danie wyszło smaczne i takie inne, a w ocenie innych konsumentów nawet bardzo dobre.

Składniki

2-3 pojedyncze piersi kurczaka /ok. 0,5 kg/
szczypiorek czosnkowy lub 2 ząbki czosnku
spora garść świeżego szpinaku
200 ml słodkiej śmietanki /dałam 12%/
250 ml bulionu drobiowego /może być z kostki/
8-10 suszonych pomidorów drobno posiekanych
serek topiony lub trochę startego parmezanu
kilka łyżek oleju/oliwy z suszonych pomidorów /do usmażenia kurczaka/
sól, pieprz
bazylia świeża drobno posiekana lub suszona
natka pietruszki

Wykonanie

Pierś z kurczaka pokroić w paski, dodać olej i przyprawę do kurczaka, wymieszać i odstawić na minimum godzinę.
Teraz na patelni rozgrzać odrobinę oleju i na wolnym ogniu obsmażyć piersi kurczaka na rumiano, dodając pod koniec czosnek oraz pomidory. Wlać bulion i dusić razem ok. 15-20 minut.
Gdy mięso będzie już gotowe dodać śmietankę i ser, mieszać, aż ser się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać pokrojony szpinak i przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilkę pogotować.

Podałam je z kaszą bulgur, które wyśmienicie – w mojej ocenie – tu pasuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*