Nektarynka w serowym cieście

Ciasto ładnie wyrasta, jest smaczne i długo trzyma wilgoć, co jest zasługą dodatku sera. Szybkie do zrobienia, gdy przyjdzie nam nagle ochota na coś słodkiego, a owoce można dać w zasadzie każde, które akurat mamy.
nektarynka w serowym cieście2

/tortownica 24 cm/

Składniki

300 g mąki tortowej
3 jajka
250 g tłustego sera /zmielony biały tłusty twaróg*/ – dałam półtłusty mielony
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml oleju rzepakowego
skórka starta z cytryny /zamiennie aromat cytrynowy/
500 g nektarynek /mogą być też inne owoce/ – ja dorzuciłam śliwki
opcjonalnie – kruszonka na wierzch
nektarynka w serowym cieście (3a)

Wykonanie

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać ser w 3 porcjach, cały czas dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania wlewać cienką strużką olej, dodać skórkę i dokładnie zmiksować.
Przesiać mąkę z proszkiem nad ciastem i delikatnie wymieszać szpatułką, aby nie było grudek.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć owoce, lekko je wciskając.

Piec ok. 50-60 minut w temp. 160 st. C grzanie góra-dół, na II poziomie piekarnika.
nektarynka w serowym cieście1

Ja na wierzch dałam kruszonkę – posypałam nią ciasto na 15 min. przed końcem pieczenia.

Ważne – wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej, to warunek udanego ciasta – patrz uwagi przy ciastach jogurtowych.
*) z powodzeniem można dodać serek mascarpone lub ricottę

  1. Witaj Almanko. Siedzę na Twoim blogu i szukam czegoś innego niż mam na blogu. Ten przepis mnie zaciekawił. Nigdy nie piekłam z dodatkiem twarogu. Powiedz mi czy mogę go upiec z rabarbarem . Czy to ciasto jest pulchne czy raczej bardziej zbite. Kupiłam dzisiaj rabarbar i upiekłabym na weekend. Serdecznie pozdrawiam.

    • Witaj Danusiu w moich skromnych progach, miło mi gościć Ciebie u mnie, bo ja jestem częstym gościem u Ciebie, zresztą w wielu wstępach do przepisów tu zamieszczanych są informacje odsyłające do „Danusi”.
      Jeśli chodzi o ciasto z serem – jest mięciutkie i można go zrobić w zasadzie z każdymi owocami. Jego puszystość zależy w dużej mierze od sera – powinien być słodki i tłusty, najlepsze wychodzi z przeciśniętym przez praskę serem śmietankowym /to tłusty twaróg w kostkach – u mnie taki można kupić/ lub ricottą. I co ważne – temperatura pokojowa wszystkich składników.
      Jeśli upieczesz, podziel się informacją, czy Ci smakowało. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*