Naleśniki zapiekane z mięsem drobiowym, papryką i pieczarkami

Od jakiegoś czasu dostępne jest już w moim sklepie mięso z udek kurczaka, bez skóry, bez kości, pakowane po 0,5 kg… strasznie fajna sprawa, bo można z tego wyczarować różne różności. Ja dziś wyczaruję naleśniki z farszem mięsno-paprykowo-pieczarkowym i zapiekę je w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne!
Inspirację znalazłam u Iwci
naleśniki z mięsem drob papryka pieczarki (3)

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

500 g mięsa z udek kurczaka
1 spora cebula
1 ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
200 g pieczarek
natka pietruszki
przyprawa złocista do kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko

100 g startego sera żółtego

naleśniki z mięsem drob papryka pieczarki

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju, doprawiając przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odłożyć na osobny talerz.

Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, a pieczarki w cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię najpierw cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek, zamieszać i dodać paprykę i pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, ziołami i smażyć, aż płyn z pieczarek odparuje. Dołożyć mięso i jeszcze razem wszystko przesmażyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Śmietanę i jogurt rozmieszać z jajkiem. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Do farszu dodać 3 łyżki sera żółtego i 3 łyżki mieszanki śmietanowo-jajecznej oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać większe krokiety, układać w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polać mieszanką śmietanową.

Zapiekać w 180 st.C ok. 30min. ale 5 minut przed końcem pieczenia posypać jeszcze resztą startego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*