Murzynek w serowe łaty

O tym cieście zapomniałam zupełnie, a przecież kiedy dzieci były małe często je robiłam /czasem łatki były kokosowe – tą wersję też muszę kiedyś przygotować/.
Można go przygotować na dwa sposoby – dać sera całą porcję /0,5 kg/ i wtedy wyjdą duże łaty, bądź też sera użyć tylko 0,25 kg /połowa porcji wszystkiego z przepisu/, wtedy ciasto będzie miało tylko serowe „kulki”.
Tym razem dałam całą porcję sera, a ciasto wyszło… no cóż, powiem nieskromnie – pyszne!

forma 24×24 cm

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki oleju /można dać ciut mniej/
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki kakao /pełne/
2 łyżki dżemu lub powideł /obojętnie jaki/
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser

500 g sera białego półtłustego /twarogu/
100 g masła
2 jajka /gdy małe dać 3/
3/4-1 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka budyniu waniliowego /zamiennie mąki ziemniaczanej/

Wykonanie

Składniki na ciasto zmiksować i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser zmielić 1 raz lub przepuścić przez praskę, po czym utrzeć go z masłem /można to zrobić od razu w malakserze/.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodać do sera. Dodać również budyń i razem zmiksować.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do sera i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką.
Teraz za pomocą łyżki kłaść kupki sera na ciemnym cieście, tworząc serowe łatki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez ok. 60 min. /sprawdzać patyczkiem czy jest suchy/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*