„Łyżkowe” ciasto z owocami

Ciasto super ekspresowe. Można go zrobić mając jedynie miskę i łyżkę, bez potrzeby posiadania takich urządzeń jak waga czy mikser. Robi się przy okazji np. gotowania obiadu.
Dziś zrobiłam wersję  z wiśniami, ale… trochę przesadziłam z ich ilością, dlatego zaznaczyłam w przepisie – nie może być owoców więcej niż 60 dkg, no i musiałam ciasto odwrócić
„do góry nogami”, bo owoce opadły na spód.
ciasto łyżkowe

Składniki

5 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
15 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dowolne owoce – nie więcej niż 60 dkg
gdy owoce mokre – wymieszać z suchym kisielem
ciasto z owocami

Wykonanie

Wszystkie składniki wymieszać łyżką lub mikserem, wylać na blachę wyłożoną papierem, na wierzch położyć owoce lub też spód wysypać lekko bułką tartą, wyłożyć owoce i zalać ciastem /w tym przypadku spód będzie potem na górze/. Piec 40 min. w temp. 150 st.C /na początku termoobieg/.
Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
ciasto łyżkowe Agaty tu wykonane…jak w opisie zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*