Kurczak w cieście francuskim z fetą i suszonymi pomidorami

Przyszła kolej na jeszcze inny wariant kurczaka w cieście francuskim /jest już kilka na blogu/  … z moimi ulubionymi pomidorami suszonymi i serem feta.
kurczak w cieście fr z feta pom susz (2)

Składniki

3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
odrobina soli /feta jest słona/
pieprz, przyprawa „złocisty kurczak
papryka słodka
2 łyżki oleju

ciasto francuskie – 2 opakowania gotowego ciasta
jajko

farsz
1 słoiczek suszonym pomidorów
1 kostka sera Feta
natka pietruszki /nie musi być/
kurczak w cieście fr z feta pom susz (4a)
kurczak w cieście fr z feta pom susz (5)
kurczak w cieście fr z feta pom susz (3)

Wykonanie

Umyte i oczyszczone piersi podzielić na pół /każdą pierś podzielić na 2 płaty – w sumie otrzymamy 6 porcji/. Przyprawić , włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce – ja odstawiam do lodówki na całą noc.
Po upływie tego czasu płaty mięsne obsmażyć na średnim gazie z obu stron /najlepiej na oleju z dodatkiem masła klarowanego/ i ostudzić.

Ciasto rozłożyć, każdy płat pociąć na 3 kawałki /mniej więcej w rozmiarach 16×25 cm/ – z 2 opakowań otrzymamy więc 6 kawałków.
Teraz na jedną połówkę ciasta położyć porcję kurczaka, na to rządek sera feta i rządek pomidorów suszonych, lekko docisnąć, po czym przykryć drugą połową ciasta, pociętą w paski /paski muszą zachodzić pod spód „zawiniątka”/.
Układać i zawijać można dowolnie, zależy co podpowie nam nasza fantazja.

„Zawiniątka” schłodzić jeszcze przez 15 min. w lodówce, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C przez 25-30 min. aż będą chrupkie i rumiane /II poziom grzanie góra-dół/. Gdyby góra zbyt szybko się zarumieniła, przykryć folią. Gdyby zaś po upływie czasu pieczenia były blade, włączyć na 3-5 min. termoobieg.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*