Kotlety z młodej kapusty II

Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać i tworzyć różne cuda z tego smacznego, a jakże zdrowego warzywa.
Dziś będą kotlety z młodej kapusty. Danie lekkie, pożywne, można zajadać bezkarnie /chyba/, wszak była zupa kapuściana na odchudzanie nawet.
To już drugi przepis na te kotleciki.

Składniki

1 młoda kapusta (moja ważyła 890 g)
2 młode cebule dymki wraz z zieloną częścią
1 marchew
1 jajko
1/2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
sól, pieprz
pęczek świeżego koperku

olej do smażenia
bułka tarta

Wykonanie

Kapustę drobno poszatkować. Marchew zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Na rozgrzany olej dać cebulę, zeszklić, dodać marchew, wymieszać i chwilę podsmażyć, po czym partiami dodawać kapustę i podsmażać. Na koniec dodać mleko i pod przykryciem dusić do miękkości. Ostudzić.

Do ostudzonej już masy dodać jajko oraz posiekany koperek, sól i pieprz, wymieszać, po czym dodać kaszę manny i znowu wymieszać. Odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.
Po tym czasie formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony na rumiano. .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*