Karkówka zapiekana z cebulą, keczupem i musztardą

Nieco inna, ale i nieco prostsza wersja karkówki pn. Karkówka zapiekana w sosie.
W tej wersji mięsa nie trzeba pierw podsmażać, co zmniejsza nakład pracy, a poza tym sprawia, że danie jest  bardziej … dietetyczne? o ile można tak to powiedzieć… jest z pewnością zdrowsze.

Składniki

1 kg karkówki
2-3 cebule
1/2 szklanki keczupu pikantnego
1,5 szklanki wody
1 łyżka miodu
3 łyżeczki musztardy miodowej /zamiennie stołowej/
2 łyżeczki papryki słodkiej
na czubek łyżeczki papryki ostrej
2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
2-3 łyżeczki przetartego majeranku
sól i pieprz do smaku
     
Wykonanie

Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, włożyć do dużej misy. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki, czosnek w plasterki, wymieszać i odstawić na chwilę /odstawiłam na całą noc/.

W osobnym naczyniu przygotować sos – wymieszać wszystkie pozostałe składniki.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem. Piec około 90 minut w temperaturze 180 st. C pierw przykryte, dopiero pod sam koniec odkryć.

  1. Na dzisiejszy obiad zrobiłam karkówkę z tegoż przepisu.Wszystko zrobiłam wg wskazówek,natomiast po upieczeniu mięsa,wyjęłam je z naczynia zostawiając cebulę z sosem i zblendowałam,powstał super sos,którym polałam mięso na talerzu.Danie na pewno do powtórki 🙂

    • No to się cieszę, że smakowało. Sos zawsze można potraktować blenderem, jeśli chcemy, aby był aksamitny i gładki. Też tak czasem robię. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*