Karkówka w sosie sojowo-porowym z ananasem

Danie w sam raz na świąteczny obiad… mięso wyszło mięciutkie, lekko słodkawe, przełamane delikatną ostrością porów, no i efektownie wyglądające na półmisku. Smaczne bardzo… mniam, mniam….

Składniki

8-10 kotletów z karkówki
2 pory
1 puszka ananasów
sos sojowy
sól, pieprz
mąka
  przed zapiekaniem
  po zapiekaniu

Wykonanie

Kotlety lekko rozbić, obficie skropić sosem sojowym i włożyć do lodówki na całą dobę.
Następnego dnia lekko posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Plastry ananasa wyjąć z puszki i obsmażyć na maśle do lekkiego skarmelizowania.
Pory pokroić w plasterki.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować lekko olejem, ułożyć „dachówkowo” usmażone kotlety, przetykając je plastrami ananasów, po obu bokach rozłożyć pokrojone pory. Całość zalać sokiem z ananasów /z puszki/ i zapiec pod przykryciem przez ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C /II poziom grzanie góra-dół/.

A to karkówka w wykonaniu Goplany:
  

  1. Przykro mi, nie jestem! Lałam sporo, bo … mam duży otworek w butelce, ale sos mam mało solony /tak napisane jest na butelce, zresztą chyba po czesku/. Mięso i tak nie było słone, jeszcze dodatkowo troszkę soliłam.

  2. Witaj Almanko 🙂 Bardzo chcę zrobić dzisiaj tą karkówkę,ale no właśnie.Nie dopatrzyłam dokładnie i nie zaprawiłam kotletów sosem sojowym..Czy nadrobię to teraz czy lepiej obiad przełożyć na jutro a karkówka niech się przemaceruje całą noc?

  3. Witaj Goplano, sorry, ale świętuję poza laptopem i dopiero zobaczyłam Twoje pytanie… Chyba już sama rozwiązałaś jakoś problem, ale mięso powinno się w tym sosie zamarynować, stąd powinno w nim nieco poleżeć.
    Ciekawa jestem zatem, jak postąpiłaś, Twoje doświadczenie może przydać się jeszcze komuś… Pozdrawiam.

  4. Zdjęcie karkóweczki w wykonaniu Goplany na końcu przepisu. Bardzo efektownie się prezentuje. Goplano, gratuluję i dziękuję za fotkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*