Karkówka duszona lub zapiekana

To danie można zrobić na 2 sposoby – dusić w garnku na kuchni np. gazowej lub też zapiec w piekarniku, a wtedy można też równocześnie zrobić do obiadu ziemniaki pieczone. Początek realizacji jest taki sam.
Ja tym razem wybrałam wersję duszoną, a to tylko z tego powodu, że dużo ostatnio piekłam i musiałam dać „urlop” swojemu piekarnikowi, choć osobiście wolę wersję pieczoną.
karkówka duszona zapiekana (2)

Składniki

5 plastrów karkówki /moja ważyła 560 g/
2 cebule /zamiennie 1 duży por/
przyprawy: sól czosnkowa, pieprz, przyprawa do mięsa, słodka papryka, cukier, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
olej
karkówka duszona zapiekana

Wykonanie

Plastry karkówki lekko rozbić dłonią, skropić olejem, przyprawić solą czosnkową, pieprzem i przyprawą do mięsa, wklepując je w mięso. Włożyć do pojemnika i odstawić na kilka godzin do lodówki /można nawet na noc/.

Zamarynowane plastry karkówki oprószyć teraz mąką i obsmażyć na rumiano z obu stron.
Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, którą dodatkowo oprószyć cukrem /1 łyżeczka/ i słodką papryką /ok. 2 łyżeczek/. Zeszkloną w ten sposób cebulę podlać odrobiną gorącej wody, chwilkę pogotować.

Dalsze postępowanie będzie zależeć od tego, którą wersję wykonania wybierzemy.

Wersja zapiekana
Usmażone plastry karkówki układamy dachówkowo w naczyniu żaroodpornym /dno wysmarować cienko olejem/, na wierzch wykładamy cebulę i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25-30 min.
Gdy zdecydujemy się w tym samym czasie zapiec ziemniaki, trzeba je wcześniej podgotować.

Wersja duszona
Usmażone plastry karkówki układamy w rondlu, na wierzch wykładamy cebulę i opcjonalnie dodajemy łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem. Gorącą wodą przepłukujemy patelnię po smażeniu i wlewamy do rondla, a następnie dusimy całość pod przykryciem do miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*