Cukinia zapiekana z pomidorami i serem feta

Danie lekkie, w sam raz na małą przekąskę, choć może też być posiłkiem  głównym dla osób dbających o linię. A co ja mówię, przecież zima idzie, a pod zimowym okryciem wszystko da się ukryć, więc o jakiej linii tu mowa. To jednak nie przeszkadza, że taki posiłek można zjeść o każdej porze dnia. Dodatkową zaletą jest też to, że danie można dowolnie modyfikować i dodawać składniki nie wymienione, jak choćby szynkę, czy inne ulubione.

Składniki

1 cukinia
2-3 pomidory „Lima”
1 op. sera feta
1/2 szklanki śmietany 12%
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka lub ostra
natka pietruszki/koperek/bazylia – do wyboru

Wykonanie

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki fety.
Drugą warstwą będzie cukinia pokrojona w plasterki /nie za grube – ok. 0,5 cm/.
Następną warstwą będą pomidory, pokrojone w podobnej grubości plastry.

Śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawami i zielonym dodatkiem i zalać zawartość naczynia.
Zapiekać ok. 30 min. w temperaturze 180 st.C, grzałka góra-dół.